<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето коя е ном...

Правителство рискува да подкопае свободата на пресата, смятат от “Репортери без граници”

21 Юни 2023
0 142

Правителство рискува да подкопае свободата на пресата, смятат от “Репортери без граници”. Международната журналистическа организация призова в сряда българския парламент да отхвърли предложенията на ГЕРБ, които ще доведат до практическо блокиране на достъпа на гражданите до публична информация. Спорните предложения бяха внесени от деветима депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на промените в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Първоначалните предложения за промяната в закона са на Министерския съвет и целят да въведат европейска директива за отворените данни.

Новото българско правителство обеща да спазва „принципите на върховенството на закона, ефективност (…) прозрачност (…) и устойчивост на корупция“. Въпреки това, едва дошло на власт в тази подкопана от корупция страна, новото мнозинство е напът да подкопае същите тези ценности, атакувайки правото на информация“. Това се посочва в позиция на “Репортери без граници”.

Сред предложенията е всеки, подаващ заявление по ЗДОИ да се идентифицира с ЕГН. Освен това се предлага желаещите да получат достъп до информация да са задължени да доказват правен интерес. Или членство в местна общност.

Новите условия за „легитимен интерес“ и „принадлежност към местна общност“, наложени на заявителя, предполагат например, че журналист, живеещ в София, няма да има достъп до информация от друг град, която е определена като публична по закон. Освен това изключването на основните счетоводни документи от обхвата на закона ще лиши журналиста, а чрез него и обществеността, от правото да проверява фактури и касови бележки от посоченото кметство или друга институция, допълват от организацията.

Правителство рискува да подкопае свободата на пресата, смятат от &#8220;Репортери без граници&#8221;
Снимка: iStock.

Тези промени биха попречили на хора без българско ЕГН и на юридически лица да търсят обществена информация. Това посочва в становище Програма „Достъп до информация“ (ПДИ). В становището на ПДИ, цитирано от „Репортери без граници“, се допълва, че предложените промени противоречат на конституцията, според която „всеки има право да търси, получава и разпространява информация“.

Виктор Николаев заговори за натиска над медиите и регулаторите-бухалки (видео)

След две години бездействие на българската държава по отношение на свободата на печата, очакванията са големи. Но правителството на Николай Денков рискува да пропусне този важен за българските граждани момент“. Това коментира ръководителят на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите Павол Шалай.

И допълва: „Призоваваме новото мнозинство категорично да отхвърли поправките, които ограничават достъпа до обществена информация“.

Ден след новината за внесените от депутати от ГЕРБ предложения, партията се разграничи от предложенията. ГЕРБ посочи, че те са направени от Националното сдружение на общините. И допълни, че предстои те да се разгледат от работна група, след това на второ четене в правната комисия в парламента.

„Репортери без граници“ обаче посочва, че това не променя факта, че предложенията за поправки остават внесени в парламента. И не са оттеглени.

България е на 71-во място от 180 държави в Световния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“. През последните три години страната отбеляза напредък с 40 позиции. Той започна след решението на Пеевски да продаде своята медийна група и края на мандата на третото правителство на ГЕРБ.

Правителство рискува да подкопае свободата на пресата, смятат от “Репортери без граници”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции