<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185859" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой е нов...

Шефът на Сметната палата е отстранен противоконституционно

22 Юни 2023
0 133

Шефът на Сметната палата е отстранен противоконституционно. Това единодушно решение произнесе Конституционният съд.

Изненадващо смениха и шефа на Сметната палата

Цветан Цветков беше освободен като председател на Сметната палата внезапно на 20 януари по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Български възход”. Обяснението бе, че мандатът му е изтекъл преди една година. През 2022 г. за изпълняващ длъжността председател беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова – Кожарева, като мнозинството пренебрегна факта, че нейният мандат също е изтекъл. Вместо да открие процедура за избор на нов председател, НС реши да освободи Цветков и да сложи Грънчарова-Кожарева.

Шефът на Сметната палата е отстранен противоконституционно
снимка: сайт на Сметната палата

Решението на Народното събрание бе атакувано пред КС от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Решението на Конституционния съд идва в деня, в който се очаква бюджетната комисия в парламента да обсъди и приеме правила за избор на нов шеф на Сметната палата.

Обявявайки решението на Народното събрание за противоконституционно, съдът го обявява за невалидно от момента на приемането му. Това следва от приетото през 2020 г. от Конституционния съд тълкувателно решение, с което той постановява, че “Обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл. Решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от момента на приемането или издаването им”. Това написа Дневник.

След решението на Конституционния съд възниква прецедент. За противоконституционно е обявено освобождаването от длъжност на човек с изтекъл мандат, като решението на Народното събрание е невалидно. От решението на съда обаче не следва Цветан Цветков да бъде възстановен на длъжност. Тъй като и към момента на освобождаването му е бил с изтекъл мандат.

Шефът на Сметната палата е отстранен противоконституционно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции