<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ изпращат ...

Американците ще похапват пилешко, отгледано в лаборатория

23 Юни 2023
0 155

За първи път пилешко месо, отгледано в лаборатория от пилешки клетки, ще може да се произвежда и продава в САЩ, пише LiveScience.

На 21-и юни Upside Foods и Good Meat станаха първите компании в САЩ, които имат одобрение от Министерството на земеделието (USDA) да произвеждат и продават лабораторно отгледани пилешки продукти.

Производството на лабораторно отгледано месо, наричано още „култивирано“, започва с взимане на проби от клетки от тъканите на жива птица. Събирането на клетките “обикновено не наранява и не убива животното“, отбелязва USDA. Клетките се проверяват и се съхраняват в клетъчна банка, след което се събират в стоманени резервоари.

Резервоарите действат като биореактори, където клетките могат бързо да се размножават. Производителите доставят хранителни вещества, повърхности, върху които клетките могат да растат и “протеинови растежни фактори”. Те подтикват клетките да се диференцират в мускулна, мастна и съединителна тъкан, както при обикновеното пиле.

След това “реколтата” се събира и се приготвя “с помощта на конвенционални методи за обработка на храни и опаковане“.

Американците ще похапват пилешко, отгледано в лаборатория
биореактор. източник: https://www.goodmeat.co/

Италия се изправя срещу лабораторно отглежданата храна

През 2019 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и USDA създават регулаторна рамка лабораторно отледаните меса. Тя трябва да гарантира, че те са безопасни и с верни етикети. Чрез него култивираните пилешки продукти на Upside Foods и Good Meat са оценени и потвърдени, че са безопасни за консумация.

Понастоящем месото ще бъде достъпно само в някои скъпи ресторанти, поради високата цена на производство. Все още не е ясно как компаниите могат да увеличат производството, за да направят лабораторно отгледаното месо достъпно за широка консумация.

Американците ще похапват пилешко, отгледано в лаборатория

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции