<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186024" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всеки четвър...

Германия ще привлича квалифицирани работници с нов закон

23 Юни 2023
0 162

Германия ще привлича квалифицирани работници с нов закон. Страната страда от недостиг на работна ръка.

Как в Германия експлоатират източноевропейци

Законът – подкрепян от управляващите, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, либералната Свободна демократическа партия и Зелените – събра 388 гласа “за”. Докато 234 депутати гласуваха “против”, а 31 се въздържаха, пише Дневник.

Консервативен парламентарен блок, съставен от опозиционния Християндемократически съюз и баварската сестринска партия Християнсоциален съюз, гласува против закона. Аргументът им е, че той ще улесни навлизането на неквалифицирани работници.

Крайно дясната партия “Алтернатива за Германия” също гласува против.

Законът включва точкова система, която намалява пречките за влизане на кандидатите според техните професионални квалификации, възраст и езикови умения.

По-рано тази година Асоциацията на германските търговско-промишлени камари заяви, че повече от половината германски компании се затрудняват да запълнят свободни работни места поради липса на квалифицирани работници.

Делът на компаниите, изправени пред трудности при наемането, е на най-високото си ниво досега. Това установи асоциацията в проучването си сред 22 хил. компании, като 53% съобщават за недостиг.

“Дойче веле” отбелязва, че реформата цели да насърчи повече хора от страни извън Европейския съюз да заминават за Германия за работа.

“Този проектозакон осигурява просперитета в Германия”. Това каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер от лявоцентристката Социалдемократическа партия докато представяше плана на правителството в залата сутринта. Но добави, че той ще работи само ако бюрократичните пречки бъдат преодолени по време на изпълнението му.

“Неприемливо е да трябва да попълните 17 различни заявления, за да доведете нов болногледач в страната”, подчерта тя.

Германия ще привлича квалифицирани работници с нов закон
снимка: Unsplash

Новата “Карта с възможности”

Голямо нововъведение в закона е т.нар. “карта с възможности”. И свързаната с нея точкова система, позволяваща на чужденци, които все още нямат уредена работа, да отидат в Германия за една година, за да си намерят такава.

Необходимо условие за получаване на картата ще бъде професионална квалификация или висше образование.

Картите ще бъдат давани на тези, които отговарят на определен брой условия, за които ще се присъждат точки. Това могат да бъдат владеене на немски и/или английски език, съществуващи връзки с Германия. И потенциал за придружаване на партньори в живота или съпрузи на германския пазар на труда.

Картата с възможности ще позволява също временна работа до 20 часа седмично докато се търси квалифицирана работа. Както и работа на изпитателен срок.

Интегриране на бежанци

Тези, които чакат одобрение за убежище и са внесли молбата си до 29 март 2023 г., имат подходящите квалификации и предложение за работа, също ще могат да се присъединят към пазара на труда. Това би им позволило да влязат и в професионално обучение.

Подобна промяна важи и за хората с туристическа виза. От тях няма да се изисква първо да напуснат страната, преди да се върнат за работа.

Германия се нуждае от 400 000 чуждестранни работници годишно

Признаване на дипломи

Голяма пречка пред имиграцията отдавна е изискването за признаване на дипломи в Германия.

В бъдеще квалифицираните имигранти вече няма да трябва да получат признаване на дипломите си в Германия. Ако могат да докажат, че имат най-малко две години професионален опит и степен, която е държавно призната в тяхната страна на произход. Някой, който вече има предложение за работа, може да дойде в Германия и да започне работа, докато дипломата му все още е в процес на признаване.

Реформа на закона за гражданството

По време на парламентарния дебат Мартин Роземан от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц заяви: “Добре квалифицираните млади хора от цял свят не се редят на опашка, за да дойдат да работят в Германия”. “Трябва да ги ухажваме и трябва да им дадем дългосрочна перспектива. Ето защо ще реформираме и закона за гражданството.”

Законът за квалифицираната имиграция е част от инициатива на правителството на Шолц за либерализиране на условията за хората в страната, които не са германски граждани. Нов закон за гражданството, който в момента се изготвя, също ще улесни хората да имат двойно гражданство. Нещо, което особено се приветства от голямата турска общност в Германия.

Реакции

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) приветстваха някои от идеите на правителството, въпреки че критикуваха част от плановете. Според Андреа Линдхолц от ХСС плановете за понижаване на необходимото ниво на владеене на немски език само биха насърчили нискоквалифицираните работници.

Линдхолц твърди, че новият закон няма да направи нищо за справяне с това, което тя нарече основният проблем: бюрократични затруднения, като прекалено дълги процедури в чуждестранни консулства.

Тя каза още, че плановете за откриване на възможности за търсещи убежище рискуват “да превърнат процеса на предоставяне на убежище във вид финансирана от държавата възможност за търсене на работа в Германия”.

Германия ще привлича квалифицирани работници с нов закон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции