<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186095" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Cъpбия и Ceвepнa ...

България и Румъния продължават заедно към Шенген

23 Юни 2023
0 181

България и Румъния продължават заедно към Шенген. Двете страни продължават заедно в усилията си да се присъединят към Шенгенското пространство. Около това са се обединили премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен разговор в петък, съобщават от правителствения пресцентър.

Държавите се надяват присъединяването да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

България и Румъния продължават заедно към Шенген
Снимка: iStock

Шенгенските визи стават електронни, България също ще ги издава

Подобряването на свързаността между двете държави също е общ приоритет. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер е приветствал предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг – север в рамките на инициативата “Три морета”. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. То има огромен потенциал за развитие в сферата на енергетиката, транспорта, търговията, информационните технологии.

Ако успеем да реализираме този проект, връзките между Гърция, България и Румъния“ ще преминат на качествено ново ниво“. Това е отбелязал акад. Николай Денков.

Двете държави ще продължат да си сътрудничат и по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради агресията на Русия в Украйна. Те наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема. Това може да застраши летния туристически сезон в двете страни.

България и Румъния продължават заедно към Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции