<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186103" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борислав Сар...

Трагичен край за „Титан”. Остават редица въпроси около безопасността на подводницата (видео)

23 Юни 2023
0 235

Трагичен край за „Титан”. Остават редица въпроси около безопасността на подводницата. Бреговата охрана на Съединените щати откри отломки от плавателния съд на дъното на океана. Всички петима пътници на борда са загинали. Но въпросът какво се е объркало, за да се стигне до тази трагедия, остава без отговор, коментира NOVA.

След петдневно издирване отломки от „Титан” бяха открити на около 500 метра от кърмата на кораба „Титаник”, на 4 хиляди метра под повърхността на Северния Атлантик.

Според военни експерти подводницата е била смачкана от налягането преди всички на борда да разберат, че има проблем. Близките им скърбят за загубата.

Пол-Анри Наржоле е французин с десетилетия опит в изследването на отломките на „Титаник”. Другите пътници на борда са пакистанският милиардер Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман. Хамиш Хардинг – британски бизнесмен, участвал в няколко екстремни експедиции. Човекът зад OceanGate – изпълнителният директор Стоктън Ръш, е съосновател на компанията, организирала спускането до „Титаник”.

Трагичен край за „Титан”. Остават редица въпроси около безопасността на подводницата (видео)

Ето как изглежда отвътре подводницата, изчезнала около “Титаник” (видео)

Подводницата “Титан” губи контакт с кораба-майка около час и половина след началото на спускането към океанското дъно. Детектори на американските военноморски сили, които следят за атомни взривове под водата, са засекли експлозия и са уведомили спасителите.

Всички участници са знаели за рисковете”, заявява бивш служител на компанията. Мнозина експерти смятат, че не са взети достатъчно мерки за сигурността на подводницата и пътниците ѝ.

Да, съществуват разпоредби, но както можете да си представите няма много подводници, които да стигат толкова дълбоко. Правилата са доста оскъдни и много от тях са остарели или са предназначени за специфични случаи”, обясни Гилермо Сохнлин, съосновател на компанията собственик на подводницата.

Трагичен край за „Титан”. Остават редица въпроси около безопасността на подводницата (видео)

Само преди дни излезе и информация, че бивш служител, който е изразил опасения, че неправилната конструкция на плавателния съд е опасна, е бил уволнен.

Според водолаза от Созопол Михаил Заимов съдбата на екипажа на “Титан” е била предначертана от момента, в който се е загубила комуникационна и навигационна връзка с батискафа.

Той обясни, че имплозията може да се сравни със смачкана бутилка вода. “Технологията е била толкова авангардна, че не е имало кой да я сертифицира. Тук става дума за разглезени милиардери, които се чудят как да запълнят времето си. Това са презадоволени хора, които се чудят как да са по-различни от средната класа. Нужно е да има протоколи за спускане на такава дълбочина“, заяви той.

Трагичен край за „Титан”. Остават редица въпроси около безопасността на подводницата (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции