<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Вагнер" конт...

Кой е Евгений Пригожин, лидерът на наемниците в Русия?

24 Юни 2023
0 707

Кой е Евгений Пригожин, лидерът на наемниците в Русия?

Евгений Пригожин стана богат чрез личните си връзки с руския президент Владимир Путин. Той спечели доходоносни договори за кетъринг и строителство с руското правителство, докато изграждаше наемническите сили, известни като “Вагнер”. Това разказва The New York Times.

“Вагнер” контролира и военни обекти в град Воронеж

След нахлуването на Русия в Украйна, той хвърли своите бойци в битката, докато редиците им набъбнаха с новобранци. През последните месеци Пригожин също се очерта като обществен играч, използвайки социалните мрежи, за да превърне жестоките приказки и бруталността в своя лична марка. В същото време обаче той започна да отправя обвинения към военното ръководство на Русия, обвинявайки го, че не е успяло да осигури на силите му достатъчно боеприпаси и е игнорирало борбите на войниците.

Но до петък, когато руските генерали обвиниха Пригожин в организиране на превра, Путин не беше адресирал онлайн обвиненията.

Изричайки вулгарности, пренебрегвайки закона и демонстрирайки лоялност към никого, освен към руския президент, Евгений Пригожин, бизнесмен, известен като „готвача на Путин“ заради договорите си за кетъринг с Кремъл и руската армия, се превърна в символ на Русия по време на войната. Безмилостен , безсрамен и беззаконен. Мъжът едва миналата есен призна, че е основал “Вагнер”.

Кой е Евгений Пригожин, лидерът на наемниците в Русия?

Евгений Пригожин разшири присъствието на “Вагнер” в Украйна, след като опитът на Кремъл да превземе Киев се провали в първите дни на нахлуването.

„Частната военна компания“ в този момент беше активна в Сирия и Африка. Там работеше както от името на руското правителство, така и в услуга на собствени бизнес интереси.

Той беше активен и на други места. През февруари 2018 г. Пригожин беше един от 13-те руснаци, обвинени от голямо федерално жури за намеса в американските избори чрез Агенцията за интернет изследвания. Става дума за фабрика за тролове, която разпространява неистини и води информационна война срещу Съединените щати.

Вашинготн наложи санкции срещу него през декември 2016 г.

Роден през 1961 г., когато Санкт Петербург се е наричал Ленинград, Евгений Пригожин е изпратен в затвора през 1981 г. за грабеж и други престъпления. Това твърди уебсайтът в Meduza в свое разследване.

След като излежава деветгодишната си присъда, той открива щанд за хот-дог. Това в крайна сметка води до предприемаческа кариера с откриването ресторанти и магазини.

Заглавна снимка: Government of the Russian Federation

Кой е Евгений Пригожин, лидерът на наемниците в Русия?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции