<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американците...

Американското разузнаване публикува доклада за произхода на Covid-19

24 Юни 2023
0 452

Американското разузнаване публикува доклада за произхода на Covid-19.

Американските разузнавателни агенции не са открили преки доказателства, че Covid-19 е избухнал от китайска лаборатория. Toва се посочва в разсекретения доклад, цитиран от ВВС.

Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) каза, че както естественият, така и лабораторният произход остават правдоподобни сценарии. Отбелязва се oще, че повечето американски разузнавателни агенции са съгласни, че вирусът не е генетично модифициран или „лабораторно адаптиран“.

Произходът на пандемията е предмет на ожесточен дебат в САЩ. Теорията за лабораторно изтичане беше категорично отхвърлена от Китай.

Пазарите в Ухан са продавали стотици опасни животни, но не прилепи и панголини

Американското разузнаване публикува доклада за произхода на Covid-19

Докладът на ODNI беше публикуван в петък вечер. Това се случи, след като през март Конгресът прие законопроект, даващ на американското разузнаване 90 дни да разсекрети това, което знае за Института по вирусология в Ухан (WIV).

„Централното разузнавателно управление и друга агенция не са в състояние да определят точния произход на пандемията Covid-19. И двете (естествена и лабораторна) хипотези разчитат на значителни предположения или са изправени пред предизвикателства с противоречиви отчети“. Това се казва още в доклада от 10 страници.

Четири агенции смятат, че вирусът е прехвърлен от животни на хора. Други две агенции – Министерството на енергетиката и ФБР – продължават да вярват, че вирусът е изтекъл от лаборатория.

Констатациите показват, че американското разузнаване все още не може да изключи възможността вирусът да идва от лаборатория. Всички американски разузнавателни агенции са съгласни, че Covid-19 не е разработен като биологично оръжие.

В него се посочва също, че WIV и китайската армия са си сътрудничили в работата по коронавирусите за нуждите на общественото здравеопазване, но не и върху инфекции, които вероятно биха могли да предизвикат Covid-19. Но докладът също така отбелязва, че учени от WIV са създали „химери“ или комбинации от коронавируси и са използвали техники за обратно генетично клониране, които биха могли да скрият умишлени промени.

Констатациите показват, че някои изследователи вероятно не са използвали адекватни предпазни мерки за биологична безопасност преди пандемията. Американското разузнаване обаче не знае за конкретен инцидент с биобезопасността в лабораторията в Ухан, който е причинил огнище на Covid-19, според доклада.

Американското разузнаване публикува доклада за произхода на Covid-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции