<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186179" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намерена е ГА...

Денков свиква на извънредно заседание службите за сигурност

24 Юни 2023
0 222

Николай Денков свиква на извънредно заседание службите за сигурност. Това съобщиха преди минути от пресцентъра на Министерския съвет.

Причина за това за събитията в Русия през последните няколко часа.

ЕС активира Центъра за реагиране при кризи

Денков свиква на извънредно заседание службите за сигурност

В заседанието ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

Целта е да бъдат обсъдени всички евентуални рискове за сигурността на страната и за живота и здравето на българските граждани на територията на Русия, както и готовността на държавата за реакция при възникване на необходимост, предава Дарик.

Това се случва, докато наемниците на частната военна група “Вангер” на Евгений Пригожин настъпват към Москва.

ЕС активира Центъра за реагиране при кризи

По-рано ЕС активира Центъра за реагиране при кризи. Информацията потвърди върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел в Twitter.

„Преди Съвета по външни работи на ЕС в понеделник координирам действията си в рамките на Европейския съюз и активирах центъра за реагиране при кризи“, коментира Борел, ръководител на Европейската служба за външна дейност.

Той ще председателства предварително насрочена среща на външните министри на ЕС в понеделник, предава NOVA.

Жозеп Борел добави: „Имах разговор с външните министри на Г-7, за да обменим мнения относно ситуацията в Русия“, добави той. „Нашата подкрепа за Украйна продължава с неотслабваща сила“.

МВнР: Избягвайте пътуванията до Русия

“Предупреждаваме българите да избягват региона, в който се развиват действията. Оставаме на разположение и следим ситуацията в Русия ежеминутно”. Toва заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във Велико Търново пред журналисти, цитирана от Дарик.

По думите ѝ, че за момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия, а решение на президента е дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

И в официално съобщение на интернет страницата си от външно министерство предупреждават българските граждани да избягват пътувания в Русия поради притеснителната информация за военно напрежение в района на Ростов на Дон и риска от възникване на безредици в страната. “Ако присъствието ви на територията на Руската федерация не е от изключителна важност, съветваме да преосмислите своите планове”. Това съветват още от ведомството.

Денков свиква на извънредно заседание службите за сигурност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции