<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186349" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш руски пр...

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници

26 Юни 2023
0 272

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници. За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от периода му на просветен министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета.

“Сега” поиска справка от правителствената пресслужба за назначените до момента членове на политическия кабинет на Денков.

Иван Модев застава начело на политическия кабинет на премиера. Той е ключова фигура в партийното строителство на ПП и много близък до Денков. Модев беше начело на политическия му кабинет като министър на образованието.

Иван Модев е с дълга биография в областта на младежките политики и със солидни позиции при различни правителства. Той е син на бившия общински съветник на БСП и областен управител на София Тодор Модев.

Модев младши оглавяваше различни структури, свързани с европейското финансиране на младежките и образователни политики, беше директор на ключовата дирекция за управление на структурните фондове в областта на образованието при министър Тодор Танев.

Сарафов остави в историята съветниците на главния прокурор

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници
Снимка: Цветомир Петров/БТА (ПК)

Интересен факт е, че сестрата на Иван Модев – Мариела Модева, беше зам.-министър на туризма в първия кабинет “Петков” и после при служебните кабинети. Тя се спрягаше за този пост и сега.

Според информация обаче е отпаднала заради съмнения, че ще попадне в ситуация на конфликт на интереси. Модева е близка до БСП и е била дори кандидат за евродепутат от партията през 2019 г.

А сигурността?

Изборът на Денков за съветници в областта на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс също е интересен. За съветник по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков. Той беше военен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в неуспешния опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ. Заков сам съобщи, че става съветник на Денков в профила си във Facebook.

Известността си Заков придоби, когато стана военен министър в кабинета на Кирил Петков на пожар. Дотогава той беше постоянен представител на България в НАТО и замести като шеф на Министерството на отбраната Стефан Янев, който бе принуден да напусне по онова време. Заков получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържа, а “Възраждане” не участва в гласуването.

Заков беше неочакван избор за съветник. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. И досега не е ясна  същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. Сега Тагарев вече е военен министър, а Заков – съветник на премиера Денков.

И вътрешната е важна

Денков реши да запази съветник на предшественика си Гълъб Донев за ресор “Вътрешна сигурност” – Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на МС при Донев и вероятно ще остане такъв.

Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше съветник по военната сигурност. През 2018 г. Радев неочаквано го направи шеф на Националната служба за охрана, което потвърждаваше, че му е много верен.

Дяков още по-изненадващо напусна поста през 2019 г. по неизвестни и досега причини и не остана в президентството. Тогава той отиде в бюрото за защита, когато то беше към тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Че е напуснал и това място, се разбра, когато стана ясно, че е станал секретар на Съвета по сигурност към МС по времето на Гълъб Донев. Нещо, което е нямало как да стане без санкцията и съгласието на президента Радев.

Новият председател на парламента е бил съветник на Бойко Борисов

Данчо Дяков завършва през 1987 г. Военния факултет на ВИФ “Георги Димитров”. От 1992 г. е на служба във Военна полиция, а после 4 години ѝ е директор. Тогава става и генерал. Преди да стане съветник на Радев, работи в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Нидерландия.

По въпросите на военно-промишления комплекс ще отговаря човек, близък на ген. Атанас Атанасов. За поста е избран Веселин Марков, бивш служител на ДАНС. Марков е нещатен сътрудник в НС на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Марков поема ключов ресор на фона на войната в Украйна и намеренията на новия кабинет за по-активна политика в оказването на подкрепа на Киев.

Нали сме европейци

За двустранните отношения и въпросите на ЕС в политическия кабинет ще отговаря Таня Гермер. Гермер се появи в списък на назначени на граждански договори експерти при кабинета “Петков”. Справка в търговския регистър показва, че тя е била в ръководството на агенциите за експортно застраховане и за насърчаване на търговията в кабинета “Сакскобургготски”, участвала е и в борда на “Български пощи”.

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници
София (26 юни 2023) В Аула Магна в Ректората на Софийски университет “Свети Климент Охридски” започна първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи, създаден в началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет на Република България. Събитието е двудневно. На снимката: премиерът Николай Денков. Снимка: Цветомир Петров/БТА (ПК)

За административните въпроси в кабинета Денков ще отговаря Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция “Човешки ресурси”.

Международните организации и сътрудничество се поема от Екатерина Димитрушева, юрист. Тя бе депутат от ПП в 47-ото Народно събрание.

В политическия кабинет са още Пламен Славов – парламентарен секретар, и Румяна Дилова – сътрудник в кабинета на Иван Модев.

Мария Габриел ще разчита на човек от Брюксел 

Вицепремиерът Мария Габриел ще разчита в кабинета си на човек, с който работи от години – Мария Колева. Тя бе заместник-началник на кабинета на Габриел като еврокомисар с ресори образование, програма “Еразъм”, цифрово образование.

Парламентарен секретар на Габриел ще бъде Елена Найденова, издигана в парламентарни листи на ГЕРБ като кандидат-депутат за София.

За съветник е назначена Десислава Чернева. Лице със същото име работеше като експерт към дирекцията на икономическото министерство за еврофондовете за конкурентоспособност в мандата на кабинета “Борисов 3”.

В кабинета на Габриел е привлечена като експерт и Росица Цонева.

Принципи?

“Сега” за пореден път постави принципния въпрос ще бъдат ли публикувани на сайта на правителството пълните списъци на политическите кабинети, така че тази информация да е лесно достъпна.

Членовете на политическите кабинети така или иначе подават декларации по закона за противодействие на корупцията, които са публични. В същото време имената им не се обявяват като част от състава както на МС, така и по министерства. И това правителство няма амбиция да промени тази практика.

“По отношение на публикуването на членовете на политическия кабинет на премиера и на вицепремиера на страницата на Министерския съвет в интернет Ви обръщаме внимание, че такава практика няма, но сме на разположение да Ви предоставим тази информация при поискване”, пишат от правителствената пресслужба по този въпрос.

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции