<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди умира...

Магазините в Хърватия вече ще работят само шест дни от седмицата

26 Юни 2023
0 252

Магазините в Хърватия вече ще работят само шест дни от седмицата, съобщи “Дневник”.

След 1 юли влиза в сила новият Закон за търговията в страната. Според него хърватските магазини не могат повече да работят в неделя. Все пак търговците имат право на 16 неделни дни през годината по тяхна преценка, когато магазините им ще могат да работят.

Повечето обекти вече имат изготвени графици. Туристическите райони ще работят в неделя през летния сезон. Докато на континента фокусът е началото на учебната година и предваканционните седмици в края на годината.

Магазините в Хърватия вече ще работят само шест дни от седмицата

Недоволство в Хърватия от скока на цените заради еврото (видео)

Предвиждат се изключения за бензиностанции, магазини на летища и фериботни пристанища, музеи и сергии на пазара. Те ще могат да бъдат отворени през цялата седмица. Работното време на павилионите в неделя е ограничено от 7 до 13 часа.

Ограничаването на работата в неделя частично решава проблема с липсата на работници, но, както съобщава хърватската телевизия HRT, работодателите трудно ще прежалят неделния оборот.

Хърватия – една от най-туристическите държави в Европа, разчита на рекорден брой посетители през летния сезон, след като в началото на годината прие еврото за основна валута и премахна граничните проверки, влизайки в Шенген, 13 години след влизането си в ЕС.

Магазините в Хърватия вече ще работят само шест дни от седмицата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции