<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186514" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хроничните б...

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака

27 Юни 2023
0 175

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака, съобщи AP. Това не са традиционни ваксини, които предотвратяват заболяването, а ваксини за намаляване на туморите и спиране на повторната поява на рака. Експерименталното лечение цели да се справи със заболявания като рак на гърдата и белите дробове. Тази година учените съобщават за нарастване на смъртността при рак на кожата и рак на панкреаса.

„Успяваме да направим нещо, което да работи. Сега трябва да го накараме да работи по-добре“, казва д-р Джеймс Гъли от Националния раков институт на САЩ.

Повече от всякога учените разбират как ракът се крие от имунната система на тялото. Ваксините срещу рак, подобно на други имунотерапии, стимулират имунната система да намира и убива раковите клетки. Някои нови ваксини пък използват информационна РНК, която е разработена за лечението на рака, но беше използвана първо за ваксини срещу Covid-19.

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака
Снимка: iStock

За да работи ваксината, тя трябва да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като опасен, обяснява д-р Нора Дисис от Института за ваксини срещу рак в Сиатъл. Веднъж обучени, Т-клетките могат да пътуват навсякъде в тялото, за да преследват опасността.

Пациентите доброволци са от решаващо значение за изследването.

Напредъкът при ваксините обаче представлява предизвикателство за учените. Първата такава ваксина за лечение на рак на простатата беше одобрена в САЩ през 2010 г. Тя изисква имунните клетки на пациента да бъдат обработени в лаборатория, след което да бъдат върнати обратно в организма чрез интравенозна инфузия. Има и лечебни ваксини за рак на пикочния мехур в ранен етап, както и за напреднал меланом.

Как работят ваксините срещу рак, определяни като обещаващи?

Според Оля Фин, изследовател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг, ранните изследвания на ваксини срещу рак са се провалили, тъй като ракът е надхитрил и надживял слабата имунна система на пациентите. Затова сега тя се е насочила към пациенти, при които заболяването е в ранен стадий, тъй като експерименталните ваксини не са помогнали при по-напредналите случаи. Нейният екип планира проучване на ваксина при жени с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наречен дуктален карцином in situ.

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака
Снимка: iStock

Очаква се да бъдат разработени и други ваксини за борба с рака.

Съществуващи вече от десетилетия ваксини срещу хепатит B са способни да предотвратяват рака на черния дроб, а ваксините срещу човешкия папиломавирус, въведени през 2006 г., могат да се справят с рака на маточната шийка.

Производителите на лекарства Moderna и Merck съвместно разработват персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като мащабно проучване ще започне тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многобройните мутации в неговата ракова тъкан. Ваксина, персонализирана по този начин, може да обучи имунната система да търси мутационния отпечатък на рака. И да убива тези клетки.

Но такива ваксини ще бъдат скъпи.

„Общо взето всяка ваксина трябва да бъде разработена от нулата. Ако не беше персонализирана, ваксината вероятно би могла да бъде направена за жълти стотинки. Точно като ваксината срещу Covid“, казва д-р Патрик От от Института за ракови заболявания „Дана-Фарбър“ в Бостън.

Нова ваксина може да бъде следващият голям напредък в лечението на рака

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции