<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186615" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин с първо...

Премиерът прехвърли отговорността на Радев за призивите за насилие на “Възраждане” (видео)

27 Юни 2023
0 553

Премиерът прехвърли отговорността на Радев за призивите за насилие на “Възраждане”.

Николай Денков отправи молбата след заседание на правителството днес. Тя беше беше насочена не само към президента, но и към партиите. Министър-председателят настоя в Народното събрание и извън него Радев и партиите да заявят дали е нормално да се активират все повече призивите за насилие, включително срещу политически фигури.

“Смятаме подобно поведение за напълно неприемливо”, заяви той.

Денков леко смъмри Костадинов за “саморазправата с противниците на Русия”

Изявлението беше по повод скорошните случаи с партия “Възраждане”. Тя “чрез постове в социалните мрежи на своя лидер, на обществени прояви и в парламента призовава към насилие и пречи на народни представители да се изказват”, каза Денков.

“Този тип действия от страна на “Възраждане” започнаха преди две години, но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове от лидера и призиви за използване на насилие по улиците и нелегитимна забрана към народните представители да се изказват”, изреди министър-председателят. Той припомни, че “историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип”.

Премиерът прехвърли отговорността на Радев за призивите за насилие на &#8220;Възраждане&#8221; (видео)
Снимка: Иван Лазаров/БТА(ЕД)

Денков започна изказването си с цитат от проф. Георги Фотев:

“В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела позиция на медиите.”

Атанас Славов – министърът на правосъдието – призова разследващите органи да установят съставомерните действия, да образуват съответните проверки и започнат разследвания.

Депутатският имунитет не е привилегия или индулгенция, използването на имунитета за избягване на отговорностите е злоупотреба с право. Призивите за политически мотивирано насилие и агресия, използването на езика на омразата са съставомерни деяния, които са наказуеми”, зави Славов.

Калин Стоянов (министърът на вътрешните работи) пък призова гражданите да не провокират насилие и омраза в обществото. Подчерта, че за министерството е важно да няма физически сблъсъци на протестите и благодари на полицаите, че не са допуснали такива в последните дни.

“Искам да успокоя българските граждани, че служителите на МВР знаят как и винаги ще се намесят адекватно, когато има сигнали за престъпления. При случаи на неправомерни действия или бездействия от служители няма да се поколебая да взема мерки”, добави той.

Премиерът прехвърли отговорността на Радев за призивите за насилие на “Възраждане”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции