<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Известна тур...

Алкохолизмът сред българските жени се увеличава

29 Юни 2023
0 133

Броят на българките, страдащи от алкохолизъм, се увеличва, съобщава OFFnews.bg.

Преди години зависимите мъже и жени бяха в съотношение 3:1. Днес ситуацията е 50:50, броят им се изравнява.”, твърди Желяз Турлаков, създател на терапевтичната общност „Ново начало“.

От 12 години насам Турлаков настоява да има държавен фонд за лечение на наркозависими. Битката с властта се води заедно с пациентски организации. Основание за създаване на този фонд е законът за здравето. Според него 1% от алкохолния и тютюневия акциз трябва да бъдат пренасочвани към програми за превенция, както и за рехабилитация на засегнати лица. 

Алкохолизмът сред българските жени се увеличава
Желяз Турлаков

Голям проблем се явява полизависимостта – злоупотребата с няколко субстанции едновременно.

Цените в програмите варират между 1800 и 4000 лева на месец. Който не може да си ги позволи, остава да се оправя, както може. И тук би трябвало да се появи държавната политика за справяне с проблема под формата на фонд, който да поеме част от разходите за лечение. Това са болни хора, те също плащат здравни осигуровки. Какво значение има дали си с диебет или с полизависимост, трябва да имаш право на помощ. Сега няма клинична пътека, държавата е мащеха за тези хора.“, категоричен е Турлаков.

Тема табу: алкохоличките на България

Всичко приключва в момента на обещанията и снимки с политиците.”, допълва той.

Всяка година министърът на финансите превежда средствата от акцизите към министерството на здравеопазването. Според него става въпрос за 30-40 милиона лева. По думите му парите отиват за запълване на различни бюджетни дупки. 99% от възможностите за лечение на зависимите са частни проекти.

Днес злоупотребата с наркотици и алкохол е много по-масова, а границата във възрастта на употребяващите е паднала до деца на 13-14 години. Зависимият вече е навсякъде – няма квартали, бедни, богати, мъже, жени… Заможни хора с хубави професии и семейства на практика страдат от алкохолизъм, употребяват алкохол и кокаин, да не говорим за марихуана и амфетамини – кокаинът на по-бедните, както ги наричат.”, говори Турлаков.

В началото на юли предстои откриването на нова терапевтична общност “Маратон” в Банкя. Името е свързано с бягането поради общите цели – постоянство, време, етапи, упоритост, за справяне със зависимостта. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции