<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Победата на У...

България кани експерти от три държави на границата заради Шенген

29 Юни 2023
0 144

България кани експерти от три държави на границата заради Шенген. Очаква се експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите. Както и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Премиерът Николай Денков отправи такива покани в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета. След това не е била възприета от служебното правителство.

България кани експерти от три държави на границата заради Шенген
Снимка: Министерски съвет

Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави.

„Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна“. Това обясни акад. Денков.

ЕС ще настоява България да влезе в Шенген до края на годината

„По отношение на включването на митничари от други европейски страни сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса“, уточни българският министър на финансите Асен Василев, който също се включи в разговора с федералния канцлер Шолц.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген миналия декември.

В началото на юли Европейският парламент ще гласува нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген.

Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината.

По оценка на ЕК България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген. Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване. Това стана последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и дебат от 14 декември 2022 година, се отчита в съобщение на парламента.

Видео: bTV

България кани експерти от три държави на границата заради Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции