<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-бедните п...

Ето какво реши Тристранният съвет за бюджета (видео)

03 Юли 2023
0 187

Ето какво реши Тристранният съвет за бюджета. Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета – на НЗОК, на ДОО и Държавния бюджет за 2023 г. Това каза на брифинг след срещата финансовият министър Асен Василев.

Повече от пет часа продължиха разговорите между социалните партньори. По традиция ябълката на раздора се оказаха доходите, съобщи bTV. От синдикатите настояват за по-значителни доходи. Смятат, че в капиталовите разходи има достатъчно резерви, които могат да послужат за това. На мнение са, че няма да бъдат изпълнени всички заложени проекти в бюджета за тази година, така че ще се освободят средства от там. Бизнесът пък не вижда резон в това и казва, че повече държавни пари трябва да се дават само когато има реформи. А такива в средата на годината не са заложени.

Проектът за бюджет за 2023 беше подкрепен от всички организации с изключение на КТ “Подкрепа”.

„6 организации подкрепиха бюджета на НЗОК, 5 на ДОО и 6 организации подкрепиха държавния бюджет“, обяви Асен Василев.

Ето какво реши Тристранният съвет за бюджета (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния

Държавният бюджет е в рамките на 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката и 8,7% инфлация. Запазени са социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, като тя е надградена в някои случаи, където има недостиг, обясни финансовият министър. Прецизирани са и капиталовите разходи по начин, който да гарантира, че всички проекти с избран изпълнител ще бъдат напълно финансирани.

Спорна се оказа и темата за минималната работна заплата. Синдикатите настояват тя да бъде увеличена още от средата на годината. Бизнесът не вижда резон в това. А финансовият министър посочи, че тя ще бъде увеличена от началото на следващата година.

Относно искането в МВР да има увеличение на заплатите с 10 на 100 финансовият министър обясни, че дефицитът в бюджета е свит до 3% и няма резерви за увеличение към този момент.

Ето какво реши Тристранният съвет за бюджета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции