<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187649" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възрастни же...

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

04 Юли 2023
0 161

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан.

Талибанската администрация в страната нареди на салоните за красота да затворят в рамките на един месец. Това съобщиха от министерството на морала след последното ограничаване на достъпа до обществени места за афганистански жени, предава Reuters.

„Крайният срок за затваряне на салоните за красота за жени е един месец“. Това каза във вторник Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството за предотвратяване на порока и разпространение на добродетелта, позовавайки се на известие на министерството.

Чуждестранни правителства и служители на ООН осъдиха нарастващите ограничения за жените, откакто талибаните се завърнаха на власт през 2021 г. Тогава те победиха правителство, подкрепяно от САЩ, след като чуждестранните сили се изтеглиха.

Момичетата в Афганистан: Тъжно ни е да гледаме как момчетата ходят на училище

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

Миналата година властите затвориха повечето гимназии за момичета, забраниха на жените да посещават университети и спряха работата на много жени от афганистанските хуманитарни служби. Много обществени места, включително бани, фитнес зали и паркове, са затворени за жени.

Салони за красота изникнаха в Кабул и други афганистански градове в месеците след свалянето на талибаните от власт в края на 2001 г. Това се случи седмици след атаките на 11 септември срещу Съединените щати.

Много от тях останаха отворени, след като ислямистите се завърнаха на власт преди две години, но със закрити знаци и прозорци, осигурявайки на някои жени работа, а на клиентите им услуги.

Западното правителство и международните организации сигнализираха, че ограниченията върху жените възпрепятстват всеки възможен напредък към международно признаване на талибанската администрация.

Администрацията твърди, че зачита правата на жените в съответствие с тълкуването на ислямския закон и афганистанските обичаи.

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции