<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кои са гр...

Предсказанията не сгрешиха: “Ел Ниньо” се завърна след 7 години

04 Юли 2023
0 296

Предсказанията не сгрешиха: “Ел Ниньо” се завърна след 7 години, предаде “Дневник”.

Температурите се очаква да скочат още повече в големи части на света, след като метеорологичният модел “Ел Ниньо” беше забелязан в тропическите части на Тихия океан. Това се случва за първи път от седем години насам. За завръщането на феномена съобщи Световната метеорологична организация (СМО) във вторник.

“Ел Ниньо” представлява затопляне на повърхността на водата в източната и централната част на Тихия океан. Феноменът се свързва с екстремни метеорологични условия – от тропически циклони до обилни валежи и силни засушавания.

2016 година е най-горещата в световната история. Тя съвпадна със силното “Ел Ниньо”. Въпреки че експертите казват, че изменението на климата е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление.

Предсказанията не сгрешиха: &#8220;Ел Ниньо&#8221; се завърна след 7 години
Снимка: iStock

Този рекорд обаче скоро може да бъде счупен, според Световната метеорологична организация.

Организацията предупреди през май, че има голяма вероятност поне една от следващите пет години, както и петгодишният период като цяло, да бъдат най-топлите в историята поради ефекта от “Ел Ниньо” и антропогенното глобално затопляне.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо се завръща

Трудно е да ви кажа дали ще е тази или следващата година. Това, което знаем е, че през следващите пет години вероятно ще имаме една от най-топлите години в историята.” Това каза Уилфран Муфума Окиа, ръководител на регионалната служба за прогнозиране на климата към СМО, пред репортери в Женева във вторник.

По време на “Ел Ниньо” ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-високи температури на повърхността на океана.

Явлението се случва средно на всеки две до седем години и може да продължи девет до 12 месеца. Обикновено се свързва с увеличени валежи в южната част на Южна Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия.

В миналото феноменът е причинявал тежки суши в Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и Северна Южна Америка.

Предсказанията не сгрешиха: “Ел Ниньо” се завърна след 7 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции