<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво съд...

Приеха промени в Закона за защита от домашното насилие и на второ четене

05 Юли 2023
0 286

Приеха промени в Закона за защита от домашното насилие и на второ четене. Чрез новите поправки се разширява кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, предава Дарик.

Заседаващите от сутринта депутати гласуваха 4 от 33 параграфа.

След като вляза в сила, защита по този закон може да търси всеки пострадал от домашно насилие, извършено от роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително на лицето, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, както и от лице, което е съпруг или бивш съпруг на родителя. Законова подкрепа ще може да се търси и когато насилието е извършено от лице, на което са възложени грижи за детето, или лице, на което детето е поверено. 

ЕСПЧ осъди България по дело за домашно насилие

Приеха промени в Закона за защита от домашното насилие и на второ четене

Народните представители решиха, че актовете на домашно насилие могат да се извършват чрез действие или бездействие. 

Очаква се държавата да провежда последователна политика в областта на домашното насилие. Това ще се случва чрез координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките за предотвратяване и защита от домашното насилие.

Обсъждането и гласуването на измененията в Закона за защита от домашното насилие да продължи на следващо заседание, пише още Дарик.

Други разпоредби, които предстоят да бъдат разгледани, предвиждат да се улесни достъпът до правосъдие. Молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита ще бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалото лице.

Предлага се също забрана за извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма. Както и към Министерския съвет да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие и Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на страната.

Ние от “Господарите” от години настояваме за промени, които да защитават жертвите на домашно насилие, за да не се превръща черната статистика на убитите в ежедневие. Може би най-после призивите ни бяха чути от народните представители. Предстои да разберем как ще се прилагат промените. И дали те са достатъчни, за да не се стига до такава агресия.

Много наши репортажи са посветени на домашното насилие, което у нас достига епидемични мащаби. Показвали сме ви и редица протести, които се проведоха през последните месеци с искане за справедливо наказание на насилниците и превенция на трагедиите, които зачестиха в българските домове.

Майката на Евгения: Непрежалимо е, искам доживотен затвор за убийците на дъщеря ми (РЕПОРТАЖ)

Приеха промени в Закона за защита от домашното насилие и на второ четене

Припомняме, че масовите случаи на насилие към хора и животни, ние от “Господарите” стартирахме кампания – #НеНаНасилието.

В новата ни рубрика не само ви запознаваме с жертви на насилие, но и търсим начин за решаването на проблемите. Срещаме се с институции, предлагаме законодателни промени и се стараем да възпитаваме у потребителите сетивност за проблема. Защото няма нищо по-жестоко от това да отминаваме насилието с лека ръка, както често се случва у нас.

Какво мислите за приетите досега поправки? Пишете ни в коментарите!

Приеха промени в Закона за защита от домашното насилие и на второ четене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    05 Юли 2023

    Кой ще осъществява контрола? Как ще бъдат следени всички насилници дали спазват ограничителни заповеди и други. Защото досега не виждаме реално как се помага на жертвите след като насилниците след ограничителната заповед отиват и ги убиват или пребиват. То е забранено да караш пиян и дрогиран и без книжка ма в последните месеци и години какво се прави нищо. Е правят се показнии акции докато се успокоят медиите и после се чака нова трагедия.

Реакции