<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187892" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Победихме Бр...

Включиха делото-шамар срещу Mediapool в доклада на ЕК

05 Юли 2023
0 102

Включиха делото-шамар срещу Mediapool в доклада на ЕК. Това съобщиха от медията.

В документа се посочва, че медийната среда в България остава несигурна. А журналистите са подложени на различни форми на натиск, включително и заплахи.

ЕК посочва, че има съобщения за “продължаващо използване на т.нар SLAPP (шамар) дела срещу журналисти“.

Пресен пример е делото, заведено срещу медия, с което се търси компенсация от 500 хил. евро (1 млн. лв.), което е безпрецедентна сума“. Това посочва комисията, имайки предвид именно делото срещу Mediapool.

В доклада се посочва още, че след предявяването на иска е създадена работна група. Тя ще има за цел да предложи законови промени за подобряване условията на работа за журналистите. Става дума за инициативата на Министерството на правосъдието, в което на работна група бяха възложени промени в законите с цел ограничаване на възможностите за SLAPP-дела срещу медии.

Правителството има намерение да ограничи делата “шамари” след случая с Mediapool

В края на миналия месец правосъдният министър Атанас Славов представи концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита на журналистите от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на гражданите в публичния дебат.

Включиха делото-шамар срещу Mediapool в доклада на ЕК

Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии и неправителствени организации“, каза той.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те предполагат SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства. Както и възможност за бързо прекратяване на явно необоснованите искове срещу медии, граждани и граждански организации.

Политическото влияние

ЕК посочва още, че е налице намеса от страна на политиците в работата на медиите. Макар и формално да има забрана за това.

Комисията отбелязва доклади от други организации. В тях се твърди, че няма ефективни механизми, които да гарантират, че политиците няма да се намесват във вземането на решения за съдържанието.

Икономически са най-често лостовете, използвани за натиск. Това е един от най-сериозните проблеми. Това е така, тъй като редица медии не могат да се издържат сами и трябва да разчитат на “помощ отвън“, пише в доклада.

СЕМ отново се провали

ЕК припомня и че Съветът за електронни медии (СЕМ) се провали в опита си да избере генерален директор на Българската национална телевизия. Резултатът е, че обществената телевизия продължава да се управлява от Емил Кошлуков, макар мандатът му да е изтекъл.

Включиха делото-шамар срещу Mediapool в доклада на ЕК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции