<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови скандал...

Проучване показва, че пътуването с отворен прозорец е опасно за живота

06 Юли 2023
0 1141

Горещото лято и нуждата от пестене на бензин често довеждат до свалянето на прозореца, за да влезе приятния полъх от магистралата. Проучване обаче показва, че пътуването с отворен прозорец изобщо не е добър вариант и дори е опасно за живота. Това предава Automedia.

Хиляди деца в Европа умират заради мръсния въздух

Според онколози, отвореният прозорец е опасен в летните месеци. Въздухът в градовете е много силно замърсен и при едно задръстване шофьорът, освен кислород, вдишва цял куп вредни вещества, съдържащи се в отработените газове на съседните автомобили. Сред тях са въглероден оксид, въглеводороди, сажди и какво ли още не.

Натрупвайки се в тялото, тези вещества могат да предизвикат сериозни заболявания. Рискът от онкологични такива се увеличава драстично. Най-често е засегнат белият дроб, в който може да се появят ракови образувания. 

Проучване показва, че пътуването с отворен прозорец е опасно за живота
снимка: iStock

Лекарите предупреждават, че вдишването на изгорели газове може да доведе и до проблеми със сърдечно-съдовата система. Задух, световъртеж, миокарден инфаркт. А при постоянно вдишване на токсични вещества се развиват слабост, раздразнителност, нарушение на съня, дерматит, конюнктивит.

Експертите съветват по-честото използване на климатика в автомобила. Да, ще увеличи разходът на бензин, но ще Ви запази здрави. Вие избирате кое е по-важно!

Проучване показва, че пътуването с отворен прозорец е опасно за живота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции