<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Върховният а...

Oт ГЕРБ номинираха Димитър Радев за шеф на БНБ

06 Юли 2023
0 90

Oт ГЕРБ номинираха Димитър Радев за шеф на БНБ. Партията официално подаде в Народното събрание кандитатурата му за втори мандат управител на Българската народна банка.

Документите са били внесени в деловодството на парламента в сряда следобед. Единственият подпис под кандидатурата е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, предава “Сега“.

Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

Oт ГЕРБ номинираха Димитър Радев за шеф на БНБ

Преди две седмици лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че сегашният гуверньор е най-подходящ за нов управител на централната банка.

Партньорите от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” пък се ядосаха, че темата не е обсъждана с тях. Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще излъчат своя номинация и ще се опитат да намерят “фигура, която има висок статут в индустрията”.

Резервите им за нов мандат на Димитър Радев са, че централната банка била допуснала забавяне в подготовката на България за приемане на еврото. Днес обаче Кирил Петков даде знак, че ПП може и да подкрепи кандидатурата на Радев.

Другата ясна кандидатура за шеф на БНБ засега е тази на Любомир Христов – бивш главен икономист на централната банка. Тя е издигната от “Възраждане”. Христов е явен противник на въвеждането на еврото у нас и също като “Възраждане” подкрепя провеждането на референдум за запазване на лева в следващите 20 години.

Процедурата за избор на нов управител на БНБ стартира на 23 юни.

Oт ГЕРБ номинираха Димитър Радев за шеф на БНБ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции