<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188228" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Костадин...

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише “Политико”

06 Юли 2023
0 450

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише “Политико”.

Украинският президент Володимир Зеленски унищожи българския си колега Румен Радев в ожесточен разговор в София, предаван на живо. Зеленски откри и двете дула срещу опозицията на Радев да въоръжава Украйна. Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята в президентския дворец, където бе срещата.

Така започва материалът на “Политико” от София за посещението на Зеленски. Заглавието е: “Зеленски направи на пух и прах българския президент заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна”. Подзаглавието гласи: “Президентът на България Румен Радев се държа двусмислено за НАТО и враждебно към предоставянето на оръжие на Киев”. Публикацията е водеща за медията вече часове наред.

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише &#8220;Политико&#8221;
Снимка: скрийншот/“Политико”

Зеленски посети България главно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на гражданско ядрено оборудване, допълва изданието.

Зеленски към Радев: Войната не е конфликт, умират хора (видео)

Срещата с Радев, бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и се държи двусмислено към НАТО, премина дори по-зле от очакваното, продължава „Политико“ и описва срещата на „Дондуков“ 2.

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише &#8220;Политико&#8221;
Снимка: Христо Касабов /БТА (ЕД)

„Събрани от двете страни на дълга дървена маса, облечената в цвят каки украинска делегация седеше с каменни лица срещу екипа на Радев, от време на време правеше гримаси и си водеше бележки, докато българският президент обясняваше, че „няма военно решение“ и че „все повече и повече оръжия няма да го разрешат.

Зеленски отговори с премерено презрение. „Не дай Боже да Ви сполети някаква трагедия и да сте на мое място“, каза той. „И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българска територия?“ Не, вие като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно“, отбеляза той с бодлива ирония, докато уплашеният Радев от време на време се криеше в бележника пред него“.

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише &#8220;Политико&#8221;
София (6 юли 2023) Президентът на Украйна Володимир Зеленски на влизане в Президентството на Република България.
Снимка: Цветомир Петров/БТА (ЕК)

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като „конфликт“, а не като война. Също и за неясните твърдения, че войната се разпространява и „разширява своя пространствен размер“.

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал „война на унищожение срещу украинците. А не срещу други страни“.

„Искам също да ви кажа, че каквито и боеприпаси да има вашата армия, те няма да са достатъчни, за да се биете с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но няма да са достатъчни да се биете срещу 160 милиона души“, каза още Зеленски.

„Политико“ вмъква още един цитат на украинския президент. „Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели“, казва той.

Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе, добави Зеленски.

Публикацията на „Политико“ за срещата на двамата президенти завършва така:

„Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи“.

А ето как Зеленски коментира срещата с българския президент във Facebook.

Зеленски направи на пух и прах българския президент, пише “Политико”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Той

    07 Юли 2023

    Румбата пак си в е неговата си реалност....

Покажи всички Скрий

Реакции