<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188243" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1 млрд. евро с...

Швеция съди Грета Тунберг за неподчинение

06 Юли 2023
0 266

Швеция съди Грета Тунберг за неподчинение. Екоактивистката ще се яви в съда през юли по обвинение в “неподчинение на полицията” по време на протест, съобщи BBC.

20-годишната Тунберг се присъедини към група млади протестиращи, които блокираха петролни танкери на пристанище в Малмьо през юни. Полицията обясни, че тя е отказала да напусне, когато е била помолена. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи присъда от шест месеца затвор или глоба.

Групата Ta Tillbaka Framtiden блокира пристанището в Малмьо за шест дни през юни. Някои протестиращи се качиха на петролни танкери.

„Климатичната криза вече е въпрос на живот и смърт за безброй хора“, написа Тунберг в Instagram през юни, когато се присъедини към протеста.

„Ние избираме да не бъдем странични наблюдатели и вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива“, добави тя.

От шведската прокуратура обясниха, че обвиненията срещу младата активистка са свързани с това, че тя е участвала в демонстрацията, която е предизвикала прекъсване на движението край Малмьо.

“Жената е отказала да се подчини на полицейската команда да напусне местопроизшествието”, се казва в съобщението.

Тунберг ще се яви в съда на 24 юли с още трима протестиращи.

20-годишната Ирма Келстрьом също ще се яви в съда през юли. Пред BBC тя обяснява, че полицията я е помолила да напусне пристанището, но тя е отказала. След това е била отнесена от служители.

„Ние блокирахме пристанището, за да спрем използването на изкопаеми горива, които убиват невинни хора“, казва тя.

Попитана дали се тревожи за последствията от процеса, тя отговоря, че е по-притеснена от „ужасната вреда, която индустрията за изкопаеми горива нанася на света“.

Грета Тунберг поведе протест срещу незаконни вятърни турбини в Норвегия

Парниковите газове са изпомпвани в атмосферата от дейности като изгаряне на горива, които са нагорещили атмосферата на Земята.

Светът се е затоплил с около 1,1 градуса от индустриалната революция преди около 200 години.

Международната агенция по енергетика заяви, че сега не може да има нови инвестиции в нефт, газ и въглища, ако правителствата са сериозни по отношение на климатичната криза.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш наскоро каза, че инвестициите в ново производство на нефт и газ са “икономическа и морална лудост”.

Тази седмица светът преживя най-горещия ден в историята.

Швеция съди Грета Тунберг за неподчинение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции