<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Лъвчетата" з...

НАТО: България е утроила разходите за отбрана през последните десет години

07 Юли 2023
0 188

НАТО: България е утроила разходите за отбрана през последните десет години. В абсолютно изражение България е утроила разходите си за отбрана между 2014 г. и 2023 г. (последните са прогнозни), ако се вземат сегашните цени и обменен курс на долара и удвоила – по цените и курса от 2015 г. Това сочат последните данни на НАТО за разходите на отбрана на членките, публикувани в навечерието на срещата на върха на алианса на 11-12 юни, информира Дневник.

Тази година очакваните 1.855 млрд. долара разходи на България представляват повишение с около 400 млн. долара спрямо миналата година. Това означава, че София не покрива целта за разходи за отбрана, равни на 2% от брутния вътрешен продукт.

НАТО: България е утроила разходите за отбрана през последните десет години
Снимка: iStock

Прагът, който се очаква да стане минимален с нов ангажимент на лидерите на срещата във Вилнюс другата седмица, бе достигнат от България единствено през 2019 г. Тогава бе и сделката за придобиване на американски изтребители F-16.

Разходите за отбрана са се увеличили във всички членки на блока без изключение, става ясно от доклада на НАТО. Промяната е по-малко видима в Западна Европа, отколкото на Балканите и в Балтика.

За сравнение, Латвия, с население под 2 млн. души, е увеличила разходите за отбрана от 294 млн. долара към 2014 г. до 1.028 млрд. очаквани за тази година. При Литва промяната е от 428 млн. на 1.99 млрд. за същия период. В Северна Македония, която се присъедини към Алианса едва преди няколко години, е от 124 млн. на 294 млн. При Германия повишението е с около 50%, сходно е при Испания, минимално е във Франция и Великобритания. Данните са на базата на сегашните цени и обменни курсове.

Повечето българи подкрепят повишение на разходите за отбрана

НАТО: България е утроила разходите за отбрана през последните десет години
Снимка: iStock

В Унгария промяната е над четири пъти, от 1.21 млрд. на 5.036 млрд. долара. Това се дължи в голяма степен заради на придобиването на най-вече западно оборудване в последните години в хода на модернизацията на армията. В Полша тя е около три пъти, от 10.107 млрд. през 2014-а на 29.105 млрд. след десет години.

НАТО: България е утроила разходите за отбрана през последните десет години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции