<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почина синоп...

Своеволието да се снима чалга клип на гроба на Вазов няма да бъде санкционирано

07 Юли 2023
0 295

Своеволието да се снима чалга клип на гроба на Вазов няма да бъде санкционирано. Това е показала проверка на Дневник. Снимането на видеоклип на сръбска песен на гроба на Иван Вазов не било “масово мероприятие, което пречи на движението”, за което се изисква предварително заявление от организаторите. Това са обяснили от Столичната община. Така отпада нарушението, че не е било подадено заявление, както се изисква в такива случаи. Изявата на попфолк певицата Андреа на гроба на народния поет до църквата “Света София” не е налагала временно затваряне на улица. Това поясняват от общината.

Своеволието да се снима чалга клип на гроба на Вазов няма да бъде санкционирано
Снимка: iкрийншот/видео bTV

В приетата неотдавна от общинския съвет нова Наредба за масовите мероприятия в София няма текст, който да третира подобни намеси и посегателства, щом не са масови и не затварят движението. По отменената наредба за обществения ред за това деяние се полагаше глоба до 100 лева. Миналата година избухна скандал с фотосесия на Рут Колева на Паметника на трите поколения в Перущица.

От Столичния инспекторат също не виждат основание за санкции. Тяхна проверка в петък установила, че няма нанесени щети или замърсяване след снимането на видеоклипа.

“Никакъв респект към живота, смъртта, към мястото, което е енергийно и неслучайно гробът на големия ни поет се намира между най-старата ни софийска църква “Света София” и катедралния храм. Тя не идва да се поклони, да се смълчи, да помисли, а просто потребява това място”, коментира поетесата Мирела Иванова, бивш дългогодишен уредник на къщата-музей на Иван Вазов, сега драматург в Народния театър, пред bTV.

Попфолк певица скандализира с клип на гроба на Вазов – Столична община даже не е разбрала (видео)

Своеволието да се снима чалга клип на гроба на Вазов няма да бъде санкционирано

Надгробният камък на Вазов е витошка морена, поставена след кончината му през 1921 г. Тя е докарана специално от планината като знак на преклонението на патриарха на българската литература към красотите на природата. Гробът му е със статут на недвижима културна ценност с най-високата степен – с национално значение.

Своеволието да се снима чалга клип на гроба на Вазов няма да бъде санкционирано

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции