<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188426" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Своеволието ...

Вижте най-голямата 3D принтирана сграда в света (видео)

08 Юли 2023
0 185

Вижте най-голямата 3D принтирана сграда в света – тя е конна база и се намира във Флорида.

Компанията COBOD има мисия да изгражда по-интелигентни сгради чрез многофункционални строителни роботи, базирани на технологията на 3D печат. Тя завърши още един рекорден проект.

Това е най-голямата 3D принтирана сграда в света – луксозна конна база във Флорида, наречена Printed Farms.

Така се прави: Коли дават път на линейка по натоварена магистрала (ВИДЕО)

Вижте най-голямата 3D принтирана сграда в света (видео)

Това се казва в изявление на компанията, публикувано миналия месец.

COBOD вече са принтирали най-високата такава сграда в Саудитска Арабия. Там височината е от 9,9 метра и са успели да принтират цели 3 сгради за 8 дни в Оман.

Сега новото съоръжение може да се похвали с обща площ от 939 квадратни метра и височина от 4 метра. Пълната дължина на сградата е внушителните 47 метра, а ширината ѝ е 25 метра.

В проекта беше използван строителният 3D принтер BOD2 на COBOD.

Изказване

Филип Лунд-Нилсен, съосновател на COBOD и ръководител на американския пазар, отбеляза:

„COBOD се гордее, че е технологичен доставчик на още един рекорден проект за 3D принтиране на американска земя. Това идва само малко след завършването на първата двуетажна 3D принтирана сграда в САЩ в Тексас. Тя също използва нашия 3D принтер BOD2.

Особено горди сме, че нашите 3D принтери се използват за широк спектър от приложения, освен за жилищно строителство, което е преобладаващият случай на употреба в индустрията. Машините ни вече доминират в тази област, но се използват и за принтиране на турбинни бази, училища, офис сгради, центрове за данни, силози и други – сега към списъка се добавят и конни бази.“

Локация

Новият проект се намира в Уелингтън, Южна Флорида и е конструиран така, че да издържа на екстремни метеорологични условия, включително урагани и тропически бури. Освен това той разполага с 3D-принтирани стени, които разполагат с кухина и въздушна междина, която осигурява естествено охлаждане на сградата. Процесът на изграждане включва 5 премествания на принтера, като двете страни са завършени 2 пъти, а средната част е изпълнена веднъж.

3D принтерите на COBOD са отговорни за първата в Европа 3D-принтирана сграда, което се случи през 2017 година. Впоследствие мощните принтери на компанията направиха първите 2 и 3-етажни сгради в Европа (в Белгия и Германия) и Северна Америка (в САЩ и Канада) и Индия. И накрая, първата 3D-принтирана вила в Дубай и сгради в Африка също са направени от 3D строителните принтери на COBOD, според изявлението на компанията.

Визията на COBOD е да автоматизира минимум 50% от строителните процеси на строителните обекти. Всичко това води до по-добро, по-бързо, по-евтино и по-устойчиво строителство в сравнение с конвенционалния бетон.

Източник: Калдата

Вижте най-голямата 3D принтирана сграда в света (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции