<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 2 милио...

Ето на кое място е България по ръст на цените на жилищата

10 Юли 2023
0 197

Ето на кое място е България по ръст на цените на жилищата. В световен план цените на жилищата нарастват с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г. Ние сме на 13-то място.

Роженски резил: вдигнаха пилона, обаче знамето падна (видео)

Данни

Информацията идва от консултантската компания Knight Frank. С покачване от 9,5% страната ни се нарежда преди Колумбия и след Израел.

Миналата седмица България зае трето място по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС. Това показаха данни на европейската статистическа служба Евростат. В тази статистика тя бе изпреварена само от Хърватия и Литва.

Макар че ръстът на жилищните цени у нас остава висок, той все пак се забавя. През миналата година бе двуцифрен във всяко от четирите тримесечия. А през второто и третото последователно достигна 14-годишен връх от съответно 14,6% и 15,6%.

Ето на кое място е България по ръст на цените на жилищата

Забавянето на ръста на цените на жилищата в страната ни е в унисон с намалелия обем от сделки, който отбеляза спад в края на миналата и началото на тази година. Агенцията по вписванията все още не е публикувала данни за сделките през второто тримесечие.

На шестмесечна база цените на жилищата в България са нараснали с 2%, а спрямо предходното тримесечие са се повишили с 1,6 на сто.

В международен план цените на жилищата са под натиск, докато централните банки полагат усилия да укротят инфлацията, пише Knight Frank. Средният годишен ръст на цените на 56-те изследвани пазара в индекса Global House Price се е забавил до 3,6% в 12-те месеца до първото тримесечие на 2023 г. спрямо 5,7 на сто предходното тримесечие.

Индексът отчита най-бавния си годишен ръст от третото тримесечие на 2015 г. насам и е значително под неотдавнашната си връхна точка от 11,1% на годишна база, постигнат през първото тримесечие на миналата година, когато световните пазари процъфтяваха след пандемията.

От 56-те изследвани пазара 17 са регистрирали годишни спадове на цените, на осем от които свиването е било с над 5%. 23 от пазарите са отчели спад на цените на тримесечна база.

Източник: Инвестор

Ето на кое място е България по ръст на цените на жилищата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции