<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188864" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изборът на шеф на НЗОК под въпрос, след отказването на един от кандидатите

11 Юли 2023
0 105

Изборът на шеф на здравната каса е под въпрос на настоящото извънредно заседание на НС, след като един от кандидатите се отказа.

Народното събрание заседава по два въпроса. Депутатите ще обсъждат шефа на здравната каса и приемането на бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Още сутринта стана ясно, че вътре в коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма консенсус около кандидатурата на Иванка Динева. От ПП-ДБ се оказаха скептични по отношение на нейните качества за ръководната позиция.

Изборът на шеф на НЗОК под въпрос, след отказването на един от кандидатите

Депутатите приеха правила за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

Не съм убеден, че Иванка Динева ще е финалният кандидат на ГЕРБ за управител на НЗОК. Може да бъде удължен срока. ГЕРБ може да я изтеглят, защото хората от здравната общност имат резерви към нея.“, заяви по-рано днес Владислав Панев от „Продължаваме промяната“.

В последствие обаче Иванка Динева сама се отказа от надпреварата. Така остава единствено кандидатурата на проф. Жени Стайкова, номинирана за позицията от БСП. Ако обаче и тя не събере необходимите гласове в пленарна зала, процедурата ще се провали и ще трябва да започне отначало.

Освен шеф на НЗОК, трябва да бъдат избрани и нови ръководни органи на други регулатори. Вече стана ясно, че номинираният от ГЕРБ-СДС за шеф на БНБ Димитър Радев вероятно ще бъде подкрепен и от ПП-ДБ. Очакванията са коалиционните партньори да получат мястото на подуправител на централната банка. За него се спряга името на Андрей Гюров.

НА ЖИВО: Изборът на шеф на НЗОК под въпрос, след отказването на един от кандидатите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции