<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов и Вас...

7 месеца след началото на годината бюджет 2023 мина на първо четене (видео)

12 Юли 2023
0 188

7 месеца след началото на годината бюджет 2023 мина на първо четене. На днешното заседание на Народното събрание депутатите гласуваха на първо четене предложения бюджет за 2023 г. Той трябва да влезе в сила от 1-и август 2023 г и ще работи 5 месеца.

7 месеца след началото на годината бюджет 2023 мина на първо четене (видео)

Той беше приет със 156 гласа “за”, 71 “против” и 1 “въздържал се”.

БСП, ИТН и “Възраждане” не подкрепиха проектобюджета. Основните им доводи бяха свързани с липсата на реформи, както и основната му цел, която е да се спази 3% дефицит за влизане в еврозоната.

Единственият “въздържал се” е от ГЕРБ.

След представянето на докладите финансовият министър Асен Василев очерта основната бюджетна рамка.

Един от основните приоритети на бюджета е да не е изненадващ или революционен. Стъпихме на проектозакона и макрорамката на служебния кабинет. Той продължава практиките от последните няколко години. Отговаря на очакванията на работодателите и синдикатите.“, започна Василев.

Бюджетът предвижда ръст от 1.8% на БВП, като той трябва да достигне 184.5 млрд. лв. Средната годишна инфлация ще е 8.7%. До края на годината тя трябва да спадне до 5.6%.

Основната разлика със служебния кабинет е по отношение на бюджетното салдо. Спазен е дефицит от 3% заради маастрихтските критерии за членство в еврозоната.“, допълни министърът.

Борисов и Василев се споразумяха за бюджетната рамка

Социална политика

Минималната работна заплата е 780 лв. От 1-и януари 2024 г. тя ще се изчислава на база 50% от средната. Предвижда се увеличение на пенсиите с 12% “по швейцарското правило“.

Допълнително са зачислени 111 млн. лв. относно линията на бедност и хората с увреждания.
50 млн. лв. допълнително са за социално подпомагане и 30 млн. лв. за семейни помощи.
Месечната помощ за отглеждане на деца трябва да скочи от 410 лв. на 510 лв.

Предвидена е и 31 млн. лв за еднократна помощ за учениците от 2-и, 3-и, 4-и и 5-и клас.

По отношение на здравеопазването са предвидени 1500 лв. месечно възнаграждение за медицинските сестри и 2000 лв. за лекарите.

Култура, Спорт и Образование

Бюджетът зачислява 30 млн. лв. за разработването на методика на проектно финансиране за самодейни състави и други неформални културни форми.

Предвиден е пилотен фонд за съфинансиране на детски школи и инициативи към професионални спортни клубове.
При събран един лев, държавата също ще помогне с един лев.“, заявява Василев.

Отделени са 45 млн. лв. за увеличение на стипендиите на учениците и студентите.
38 млн. лв. са за саниране и ремонти на общежития. 80 млн. лв. за ремонт и реконструкция на детски ясли и градини.

По думите на Асен Василев повече от половината средства остават неусвоени поради липса на заявени проекти.

5 млн. лв. са отделени за спортни площадки. 10 млн. лв. остават за БАН и 6 млн. за Селскостопанска академия.

Приходи и разходи

Бюджетът очаква да постъпят допълнително 4.7 млрд. лв. приходи спрямо 2022 г. 1.7 млрд. ще са по ДДС при запазване на стафките по всички данъци.

Разходите с избран изпълнител няма да се пипат. Тези без обществена поръчка се изваждат от капиталовите разходи, тъй като поръчката едва ли ще може да бъде изпълнена до края на годината.

Министерствата ще дадат оценка за процента на завършеност и нужното финансиране на проектите, по които в момента текат поръчки.

По отношение на дълга, той нараства с около 10 млрд. на година, като се очаква до 2025 г. той да достигне 60 млрд. лв. или 30% от БВП.

Електронно връчване на глоби и фишове

Предвидено е автомобили, които са регистрирани на фирми, да могат да получават електронно глобите си. Като дистанционно ще може да се провери кой е управлявал МПС-то.

ЕС

По повод присъединяването на България към Еврозоната, Тодоров коментира, че независимо дали сме готови или не, ще вкараме България в Еврозоната”.

НА ЖИВО: 7 месеца след началото на годината бюджет 2023 мина на първо четене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции