<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189019" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Световна мед...

Българчета спечелиха три медала от най-престижното състезание по биология

12 Юли 2023
0 131

Българчета спечелиха три медала от най-престижното състезание по биология. Toва съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Родните гимназисти спечелиха пълен комплект – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал от 34-тата Международна олимпиада по биология (IBO). Тя се проведе в Обединените арабски емирства. От 2 до 11 юли българите премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

Златото (за трета поредна година) спечели Петър Жотев (12 клас, СМГ). Среброто заслужи Виктор Лилов (11 клас, СМГ), бронзовият медал е за Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен). Яна Атанасова (12 клас, НПМГ) остана няколко точки под медалите. Ръководители на българите са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Българчета грабнаха пълен комплект медали на Балканската олимпиада по математика (видео)

Българчета спечелиха три медала от най-престижното състезание по биология

За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Неговото постижение е исторически прецедент,

защото на Международната олимпиада по биология състезателите имат право да участват само по два пъти, но заради пандемията от Covid-19 бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие и така само Петър Жотев се оказа първият и единствен биолог не само у нас, но и в света с три златни медала.

Най-младият състезател в отбора – Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария, спечели сребърен медал на своето първо участие на Международната олимпиада по биология. Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен, също се представи достойно, като завоюва бронзов. Яна Атанасова от НПМГ бе удостоена с грамота за достойно представяне.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

До 2023 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 78 медала: 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Българчета спечелиха три медала от най-престижното състезание по биология

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции