<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189056" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роман Абрамо...

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО (видео)

12 Юли 2023
0 103

Йенс Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на алианса преди минути на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

Припомняме, че от вчера се провежда среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Основният ѝ фокус е войната на Русия в Украйна.

Столтенберг потвърди в сряда ангажимента на алианса Киев да стане член в бъдеще.

Зеленски за членството в НАТО: Безпрецедентно и абсурдно е да няма времева рамка

Говорейки след срещата си с украинския президент, той обяви, че алиансът е договорил пакет от три части за Украйна. Той включва “мултипрограма за практическа помощ”, която ще има за цел да помогне на засегнатата от конфликт страна за “преход от съветската ера към оборудванетп и стандартите на НАТО;” формирането на нов съвет НАТО-Украйна; и опростен процес за присъединяване.

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО (видео)

Украйна ще мине през едноетапен процес вместо двуетапен, за да стане член.

Йенс Столтенберг също така подчерта, че алиансът ще покани Украйна официално да се присъедини, когато всички членове се съгласят, че необходимите изисквания са изпълнени. Накрая Столтенберг отбеляза, че Украйна е „по-близо до НАТО от всякога“.

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО (видео)

Володимир Зеленски потвърди, че въпреки че не е определен график, НАТО няма да изисква от Украйна да създаде пълен план за действие, преди да получи покана за членство. Това може значително да улесни пътя ѝ към присъединяването.

„Бих искал да изкажа думи на благодарност за тези важни стъпки“, каза украинският президент. „Дори по време на пълномащабната война срещу Русия, Украйна продължава да провежда реформи. Ето защо ние високо ценим, че Киев няма да се нуждае от план за действие по пътя си към НАТО.“

Той призна, че другите съюзници не искат световна война с Русия. И се съгласи, че това безпокойство е оправдано, докато конфликтът продължава.

Видео: France 24, стопкадри: FirstPost

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции