<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОН проверяв...

Отложиха назначението на съдията, който да разследва главния прокурор

12 Юли 2023
0 134

Отложиха назначението на съдията, който да разследва главния прокурор.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи назначаването на съдия, който да разследва главния прокурор по новия механизъм с пълно единодушие, предава NOVA.

Избраха първия съдия, който ще разследва главния прокурор

Припомняме, че в петък избраха първия съдия, който ще разследва главния прокурор. Това е Даниела Талева от Софийски градски съд.

Тя е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор.

Отложиха назначението на съдията, който да разследва главния прокурор

Тогава бе изтеглен жребий измежду 22 съдии пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова. Магистратите са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Повод е преписка по сигнал от 7 юни срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В него директорът на пресцентъра на Прокуратура прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

На днешното заседание съдебните кадровици се разделиха по въпроса дали трябва да назначат магистрата или да изчакат решението на Конституционния съд, пред който голяма част от механизма за разследване е оспорен. След кратки дебати, колегията реши да отложи точката за следващо заседание. Мотиеът е да може да се чуе мнението на кадровици, които в момента са в отпуск.

Дотогава разследване по новите правила срещу Борислав Сарафов не може да започне.

Отложиха назначението на съдията, който да разследва главния прокурор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции