<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189313" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шофьор не поз...

Отсичат десетки дървета на ключов булевард в Пловдив (видео)

13 Юли 2023
0 184

Отсичат десетки дървета на ключов булевард в Пловдив. Това се случва на “Васил Априлов” с цел да бъде отпушен трафикът, става ясно от материал на bTV.

Това породи недоволство сред хората в района.

„Всяко едно дърво и всяка една част от зелената система на Пловдив, която бъде премахната или преместена, се извършва въз основата на три задължителни неща – утвърден проект, комисия за фитосанитарна оценка и заповед. Ландшафтни архитекти и специалисти по зелената растителност минават и оценяват всяко дърво. Тук до момента са отсечени шест дървета, ще бъдат отсечени 24 чинара и една липа“. Това обясни Анести Тимчев, зам.-кмет по „Екология и здравеопазване“ в Града под тепетата.

Изсичат 21 здрави дървета до Народния театър

И добави:

“В момента в Пловдив се извършва огромна инфраструктурна промяна. Това е едно от тесните места в града – част от градската инфраструктура, която поема големия поток и го разпределя на изток и на запад. С отсичането на дърветата ще имаме връзка на едната част на града с другата“.

„59 части от зелената система – дървета и по-големи храсти, ще бъдат отсечени или преместени. В същото време 311 дървета и храсти ще бъдат създадени. В първата половина на следващата година се очаква пробивът да бъде готов“, каза още Тимчев.

Надяваме се обещанието му да бъде спазено и действително да бъде засадена и поддържана нова растителност в района.

Миналата седмица пък стана ясно, че предстои да бъдат изсечени 21 здрави дървета до Народния театър. Става въпрос за градината на ресторант “Синия лъв”. На нейно място обаче ще се вдигне 5-етажна сграда на банка, съобщи тогава Дневник.

2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 ясен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета ще бъдат премахнати в квартала между улиците “Раковски”, “Гурко”, “Иван Вазов” и “Кузман Шапкарев”.

Всички те са в преобладаващо добро физиологично състояние, на възраст от 15 до 30 години. Това обясни ландш. арх. Елица Мирчева, началник “Благоустройствени дейности” на Направление “Архитектура и градоустройство” пред общинската комисия по околна среда.

Първоначалният проект за застрояване е предвиждал изсичане на 25 дървета в терена, но след корекция 4 от тях може да бъдат спасени – три липи и един явор.

Гледайте повече във видеото!

Видео и снимка: bTV

Отсичат десетки дървета на ключов булевард в Пловдив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции