<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189319" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Санкциите, на...

Руската армия е убила близо 500 украински деца, твърди Украйна

13 Юли 2023
0 111

Руската армия е убила близо 500 украински деца, твърди Украйна.

Повече от 9000 цивилни, включително 500 деца, са били убити, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Това сочат и данните на ООН, цитирани от Al Jazeera.

Организацията на обединените нации осъди цената на цивилните, след като войната в Украйна достигна психологическа граница от 500 дни.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна посочи в изявление, че „съжалява за ужасяващите цивилни разходи на войната в Украйна“. И успя да потвърди, че 9000 цивилни са били убити досега в конфликта.

Мисията предупреди, че действителният брой вероятно ще бъде много по-висок от броя на официално потвърдените смъртни случаи.

Повече от 700 000 украински деца са отведени в Русия

Руската армия е убила близо 500 украински деца, твърди Украйна

Докато тази година броят на жертвите в Украйна е бил средно по-нисък, отколкото през 2022 г., цифрата отново започна да се покачва през май и юни, отбелязват наблюдателите.

Междувременно се появи информация, че повече от 700 000 украински деца са отведени в Русия.

Това заяви в началото на месеца Григорий Карасин, ръководител на международната комисия в Съвета на федерацията, Горната камара на руския парламент. Той бе цитиран от Reuters.

„През последните години 700 000 деца намериха убежище при нас, бягайки от бомбардировките и обстрела от конфликтните зони в Украйна“. Това написа Карасин в своя канал в социалната мрежа Telegram.

Българка ще следи за депортираните украински деца в Русия

Москва твърди, че програмата ѝ за довеждане на деца от Украйна на руска територия е с цел да защити сираците и децата, изоставени в зоната на конфликта.

Въпреки това Украйна твърди, че много малчугани са били незаконно депортирани. А Съединените щати казват, че хиляди украинчета са били насилствено изведени от домовете си.

По-голямата част от движението на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната. И преди Украйна да започне голямата си контраофанзива, за да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

Руската армия е убила близо 500 украински деца, твърди Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции