<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Екоактивисти...

Битка за едни 7 милиарда: Депутатите гласуваха промени в Закона за здравното осигуряване

14 Юли 2023
0 147

На днешното заседание на НС депутатите гласуваха на 1-во четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

След като не успяха да изберат нов управител, което беше на дневен ред в Парламента във вторник, днес депутатите решиха да променят Закона за здравното осигуряване. Народните представители избраха да отпадне шестмесечния срок за избор на нов управител, при предсрочното прекратяване на мандата му.

След тежко мълчание депутатите не избраха шеф на НЗОК

Според приетите промени, когато мандатът е прекратен и не е прието решение за избор на нов управител на Касата при условията, реда и сроковете по досегашния ред, Надзорният съвет на НЗОК възлага на подуправителя на Касата да изпълнява длъжността.

Битка за едни 7 милиарда: Депутатите гласуваха промени в Закона за здравното осигуряване

Точката беше включена в дневния ред на НС по искане на председателя Росен Желязков. Законопроектът беше внесен тихомълком от ГЕРБ в самия ден на обсъждане на кандидатите за управител на здравната каса.

Повод за пламенни дебати стана именно тази промяна. Без наличието на рамка за избор от страна на НС, заетата от заместника длъжност на практика се превръща в безсрочна.

Това отваря възможност за преразпределение на средствата на НЗОК. В случая става въпрос за 7 млрд. лв.

След това депутатите гласуваха и да намалят срока за обсъждане между 1-во и 2-ро четене от 7 на 3 дни.

Битка за едни 7 милиарда: Депутатите гласуваха промени в Закона за здравното осигуряване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции