<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=189808" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кримският мо...

Русия сложи край на участието си в зърнената сделка с Украйна

17 Юли 2023
0 395

Русия сложи край на участието си в зърнената сделка с Украйна.

В понеделник Москва съобщи, че е спряла хуманитарния коридор за доставка на ключови украински зърнени култури до световните пазари часове преди изтичането на споразумението. Това предава CNBC.

Подписана за първи път през юли 2022 г., подпомогнатата от ООН Инициатива за черноморско зърно е многократно удължавана. Това се случваше на фона на нарастващото недоволство от страна на Русия заради ограничения за изпращане на нейното собствено зърно.

Руският държавен глава Владимир Путин спомена тези оплаквания по време на разговор през уикенда с южноафриканския президент Сирил Рамафоса. Той каза, че ключовата цел за доставка на зърно на нуждаещи се страни, включително тези в Африка, не е била постигната в рамките на Черноморската инициатива за зърно.

Европейски държави се обявиха срещу спирането на украинското зърно, което минава и през България

Русия сложи край на участието си в зърнената сделка с Украйна

Инициативата беше създадена, за да намали глобалната продоволствена криза, след като Москва започна пълномащабно нахлуване в съседна Украйна. Срокът ѝ трябваше да изтече в понеделник в полунощ.

„Черноморските споразумения днес престанаха да важат. Както каза президентът на Руската федерация по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, която се отнася до Русия в това черноморско споразумение, все още не е изпълнена. Следователно действието ѝ е прекратено“.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.

Цените на пшеницата скочиха с 3,5%, след като новината излезе.

Москва официално уведоми Анкара, Киев и секретариата на ООН, че се противопоставя на удължаването на инициативата. Песков добави, че възражението на Москва за удължаване на сделката за зърно е било съобщено още преди експлозията на Кримския мост.

Русия сложи край на участието си в зърнената сделка с Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции