<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190043" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как без...

У нас отваря завод за производство на електромобилни компоненти

18 Юли 2023
0 687

У нас отваря завод за производство на електромобилни компоненти, съобщи Mediapool. Той ще започне до края на настоящата година в Русе. Очаква се следващото лято да заработи. А серийното производство ще е факт година по-късно.

Инвестицията в него е близо 60 млн. лв. Собственик е глобалният производител на високотехнологични, критични компоненти за автомобилни и индустриални приложения Gebauer & Griller Group (GG Group). Седалището му е във Виена.

Бъдещият русенски завод ще разкрие около 400 нови работни места в града ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия.

За новината става ясно от среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с д‐р Матиас Хорнеман – вицепрезидент на компанията. На нея присъстваше и Арно Хаселхорст – изпълнителен директор на GG Group.

У нас отваря завод за производство на електромобилни компоненти
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

В разговора са участвали и Златомира Стефанова, заместник-кмет на Русе, отговаряща за икономиката и международното сътрудничество. Както и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

Чуждестранни компании ще инвестират милиарди в село Доброславци (видео)

Автoмoбилнaтa индустрия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Това заявил министър Богданов. По думите му над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България. А все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.

“В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 000 m² в Русе. Първата копка ще бъде направeна през настоящата година. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години. И постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители”. Това представи официално решението на компанията Арно Хаселхорс.

У нас отваря завод за производство на електромобилни компоненти
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн, допълва с ев прессъобщението

“За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти”, заявил Матиас Хорнеман.

У нас отваря завод за производство на електромобилни компоненти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции