<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190125" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия обм...

Ще се борим с наркотиците по нов механизъм

19 Юли 2023
0 127

Ще се борим с наркотиците по нов механизъм. Фокусът ще бъде вносът и разпространението на наркотици, предаде “Дневник”. Това съобщи преди началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Николай Денков.

Той посочи, че през последните години властите не могат да отчетат особен успех в борбата с разпространението на наркотици. А сега има нов повод да бъде повдигнат въпросът.

Ще се борим с наркотиците по нов механизъм
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ПК)

“Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа. Обсъдихме темата с вътрешния министър и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм”, каза Денков.

Само за седмица 10 души са починали във Варна след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощният синтетичен фентанил. През миналата седмица в града са задържани и две жени, разпространяващи още по-силен и смъртоносен аналог на фентанила – алфа-метилфентанил.

Наркотици, телефони и SIM карти са открити в кутии от сок в столичния затвор (видео)

“Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога. Идеята е той да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР, ГДБОП, Гранична полиция, но също така и другите служби – Агенция “Митници”, ДАНС, Националната следствена служба, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването”, каза премиерът.

Ще се включи и Министерството на електронното управление, тъй като голяма част от този пазар се реализира през онлайн търговия. Ще бъдат поканени като партньори националното сдружение на общините”, посочи още Денков.

Ще се борим с наркотиците по нов механизъм
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ПК)

Премиерът похвали МВР за успешни акции през последния месец по отношение на миграцията, така и по борбата с организираната престъпност. Само за последното денонощие са спрени 805 човека, опитали се да минат през границата с Турция.

105 човека са задържани за същия период на територията на страната. Вчера от “Продължаваме промяната – Демократична България” отчетоха, че през първия месец от работата на кабинета броят на нелегалните мигранти е намалял с 37%.

Ще се борим с наркотиците по нов механизъм

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции