<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Буйстващи па...

Повишеният Златанов най-после коментира боя над протестиращи зад колоните на МС (видео)

20 Юли 2023
0 255

Повишеният Златанов най-после коментира боя над протестиращи зад колоните на МС. Изявлението му е просто измиване на ръцете, разбира се.

Арестът на бития зад колоните на МС Евгени Марчев е бил незаконен, реши съдът

Това е първото интервю на Златанов след неговото ново назначение като шеф на “Гранична полиция”. Той стана известен покрай битите младежи на протестите през 2020 г. до колоните на Министерски съвет. Тогава беше шеф на СДВР.

Брутални кадри от побой показа комисията за полицейско насилие в парламента (видео)

Повишеният Златанов най-после коментира боя над протестиращи зад колоните на МС (видео)

Случаят с наркотиците

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е  излитал от България. Това е мнението на Златанов по горещата тема. По думите му изхвърлената дрога е марихуана.

„Задържаните по случая трима души са турски граждани. Работим прекрасно с турските ни колеги. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция показват, че двете точки са на гръцко-турската граница.

Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство да е излитало или кацало в България, няма”, категоричен е той.

“Вдигна се повече шум от необходимото. Подхождам с изключителен респект и уважение към дейността  „Гранична полиция”. Особено в момент, когато тя е във фокуса на общественото внимание не само в България, а и в ЕС.

Основна задача е опазването на границата, която не е само българска, но и европейска. Може би в момента е най-тежката на фона на предстоящото ни приемане в Шенген.

Тъй като се вдигна шум в началото, изразих мнение, че никоя позиция не е на всяка цена. И това не би следвало това да е причина и пречка за работата на тази структура и важността на поставените задачи. Имах подкрепата на ръководството на МВР, на полицейския състав, за което съм благодарен”, допълни Златанов. 

Битите протестиращи

Той коментира и проверките, извършени във връзка с боя на протестиращи под колоните на МС през 2020 година.

„Основната грешка, която се шири в общественото пространство, е редно да се обясни най-накрая. Това, което се случва под колоните на МС – не е от 2 септември. То е от първия ден на протестите – 10 юли. За всеки ден от протестите се прави различен план и се назначава отделен отговорник. Протестите продължиха доста дни.

В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи подобно нещо. Съвсем други служители, на по-ниски нива, ръководят протеста.

След разпространението на тези клипове в социалните медии, че под колоните се случва нещо нередно – бях извикан от ръководството и ми беше поставена задача да ръководя в следващите дни до края на юли лично на терен”, посочи той. И подчерта, че в конкретния ден на боя той не е бил на терен и е поел задачата от следващия, за да се успокои напрежението.

Повишеният Златанов най-после коментира боя над протестиращи зад колоните на МС (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции