<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190274" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повишеният З...

“Лукойл” ще брани репутацията си в съда

20 Юли 2023
0 105

“Лукойл” ще брани репутацията си в съда, съобщи “Дневник”. Компанията заяви в официално съобщение, че всички публично отправени към нея обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на терминала не отговарят на истината. Както и че възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

Припомняме, че част от политическите сили искат да прекратят концесията на “Лукойл” на пристанище “Росенец”. Политици аргументират намерението си с това, че “оттам минава контрабанда”. Както и че се разтоварва руски петрол в нарушение на европейските санкции.

Развалянето на концесията се подкрепя от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС. Според тях държавата е безсилна да контролира пристанището, управлявано от частната руска компания.

&#8220;Лукойл&#8221; ще брани репутацията си в съда

“Лукойл Нефтохим” е на друго мнение

“Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от Държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти”, пише компанията.

“Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи”, добавя “Лукойл”.

Бившият директор на “Лукойл” разбрал за къщата в Барселона от медиите (видео)

Компанията настоява, че изпълнява ангажиментите си по концесионния договор, сключен през 2011 г. за 35 години. И не вижда основания за неговото разтрогване. Настоява, че инвестира значителни средства в българската икономика. Както и че е един от водещите работодатели и досега не е било уличавано в нарушения.

Дружеството заявява още, че решително отхвърля и всякакви обвинения в политическа ангажираност. “Ние стриктно и в пълен обем спазваме законодателството на Република България и Европейския съюз”, категорични са от “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

“Лукойл” ще брани репутацията си в съда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции