<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българо-съве...

Цената на пшеницата скочи след заплахата на Русия (видео)

20 Юли 2023
0 90

Цената на пшеницата скочи след заплахата на Русия, предаде NOVA. Държавата ускорява глобалното поскъпване на храните. В сряда цените на фючърсите на пшеницата на борсата в Чикаго скочиха с 9%. Това беше най-значителното дневно повишение от 2012 г.

Увеличението дойде след като руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли ще смята всички кораби, които отиват в украинските пристанища, като военни цели. А страните, под чийто флаг прават те, ще бъдат смятани за участници във войната на страната на Киев.

Преди дни Москва се оттегли от споразумението, което гарантираше безопасното преминаване на зърното през Черно море.

Цената на пшеницата скочи след заплахата на Русия (видео)

Говорител на Белия дом обвини Русия, че планира да обвини Украйна за нападенията срещу цивилни кораби. Украинският министър на земеделието заяви, че руските въздушни удари срещу Одеса преди два дни са унищожили 60 000 тона зърно. Както и че са повредили значителни части от инфраструктурата за износ на пшеница.

ЕС отново удължи санкциите срещу Русия

Сегашната ситуация означава, че през сезона на прибиране на реколтата Украйна няма да може да изнася продукти в необходимите обеми. Това казва Денис Вознесенски – старши анализатор за селскостопанските пазари в Rabobank. “Зърното ще се съхранява в Украйна, фермерите ще получат по-малко печалби и ще сеят по-малко през новата година”. Това обясни той.

Освен това Русия вече трета нощ нанася масирани удари по черноморските градове. Обстрелват се Одеса и Николаев. Преди ден Министерството на аграрната политика и храните съобщи, че след предишния руски удар по пристанище Черноморск в Одеса са унищожени 60 000 тона зърно.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Бордел в четвъртък нарече “заплашителна” ситуацията, в която Русия разглежда всеки кораб като военен кораб и като цел. Тя прави това, за да попречи на Украйна да изнася зърното си, добави той: “В тази ситуация има само едно решение – да се увеличи военната подкрепа за Украйна“.

Цената на пшеницата скочи след заплахата на Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции