<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190483" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите р...

На първо четене: Депутатите гласуваха прекратяването на концесията на “Лукойл” за пристанище “Росенец”

21 Юли 2023
0 178

На първо четене: Депутатите гласуваха прекратяването на концесията на “Лукойл” за пристанище “Росенец”, а вносители на предложението бяха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

“Лукойл” ще брани репутацията си в съда

Законопроектът бе приет с гласовете на 129 депутати, от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. “Против” гласуваха от “Възраждане”. Депутатите от БСП гласуваха “против” и “въздържал се”. А четирима народни представители от ИТН гласуваха “въздържал се”.

На първо четене: Депутатите гласуваха прекратяването на концесията на &#8220;Лукойл&#8221; за пристанище &#8220;Росенец&#8221;
снимка: БТА

В едноседмичен срок ще се спират възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия. С измененията на практика се прекратява концесията на “Лукойл” за пристанище “Росенец”.

Вносители на предложението са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те посочват, че с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната. Освен това те уточняват, че със законопроекта се имплементират санкциите, наложени с Регламент на ЕС срещу войната, а в обхвата на санкциите попада и концесията на „Росенец“.

Припомняме, че преди дни лидерите на ПП-ДБ и на ГЕРБ се скараха задочно кой е предложил прекратяването на концесията. Но от ГЕРБ пропуснаха да споменат, че тя беше подписана именно от тяхното правителство през 2011 година.

На първо четене: Депутатите гласуваха прекратяването на концесията на “Лукойл” за пристанище “Росенец”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции