<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 8-годишно бъл...

Обвиниха българка за компютърни измами в Германия за 14 млн. евро

24 Юли 2023
0 356

Обвиниха българка за компютърни измами в Германия за 14 млн. евро. 34-годишната Вероника е привлечена към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество. Нанесените щети са милиони евро. Това става ясно от съобщение на Варненския окръжен съд.

Европейската заповед за арест за предаване на Вероника Й. е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. Няколко дни по-късно тя е задържана във Варна, където живее с малолетното си дете.

Съдът във Варна е преценил, че преди да вземе решение дали Вероника Й. да бъде предадена в Германия, където се разследва за извършени престъпления, е необходимо да поиска още информация от молещата държава.

Обвиниха българка за компютърни измами в Германия за 14 млн. евро
Снимка: iStock

Престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други градове от колцентър с офиси в София и Варна. Това е посочено в Европейската заповед за арест.

Вероника e обвинена, че от 11 януари 2019 г. до 23 ноември 2020 г. е работила като „задържащ агент“ в колцентъра, който се ръководел от четирима чуждестранни граждани. Според германските власти тя и други агенти под фалшива самоличност се представяли на клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми в различни финансови инструменти.

До юни тази година Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила най- малко 200 сигнала от жертви на престъпната група. Общата стойност на загубите са над 14 000 000 евро. Според германската прокуратура извършените лично от Вероника обаждания и измами в качеството ѝ на агент са 112. Те са на обща стойност над 2 304 199 евро. 

Вижте как мним търговец на криптовалута излъга десетки с обещания за печалби (видео)

Обвиниха българка за компютърни измами в Германия за 14 млн. евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции