<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Василев: Отне...

Бюджетната комисия отново обсъжда проектобюджета на Асен Василев

25 Юли 2023
0 97

Бюджетната комисия отново обсъжда проектобюджета на Асен Василев. Народните представители днес трябваше да гласуват редица предложения, които партиите внесоха между първо и второ четене на Законопроекта за Държавния бюджет на страната за 2023 г.

Предложенията за увеличаване на разходите между двете четения бяха близо 80 и надхвърляха 300 милиона лева. В тях са включени средствата за увеличаване на заплатите на служителите в различни сфери на обществения сектор.

7 месеца след началото на годината бюджет 2023 мина на първо четене (видео)

Бюджетната комисия отново обсъжда проектобюджета на Асен Василев

По-голямата част от предложенията бяха отхвърлени.

Народните представители одобриха допълнителни 30 млн. лв. за увеличение на заплатите в Спешната помощ. 75 млн. лв. пък бяха заделени за заплати на военнослужещите.

Остри спорове пък предизвика въпросът да остане ли 9 на сто ДДС за определени бизнеси. ИТН настоява ниската ставка да отпадне, така в бюджета ще останат 152 милиона лева за други разходи.

Припомняме, че ставката беше намалена заради пандемията от Covid-19.

Йордан Цонев каза, че не е добре да се пипа ДДС в средата на годината, но той самият ще настоява намалените ДДС ставки да се върнат към нормален размер в следващия бюджет.

С 1 милион лева да се намали субсидията на БНТ и да се дадат на читалищата, искат още от ИТН. 100 милиона лева иска Тошко Йорданов за Агенцията за българите в чужбина.

От ГЕРБ предложиха да отпадне дерогацията за внос на руски петрол, тъй като „Лукойл“ не е спазил ангажимента си да плаща на държавата заради това, че ползва по евтиния петрол, сорт „Урал“.

По думите на Делян Добрев, до сега във Фонда за енергийна сигурност не е влязла нито
стотинка.

Асен Василев иска средства да се дават на проектен принцип. Ако се дават на калпак, ще има затворени музеи и читалища. Само така ще се насърчи реална дейност в културата, по думите му.

Поне за момента към МВР се насочват най-много средства – 150 милиона лева, изтъква NOVA.

Какво от всички тези предложения ще се превърне във факт ще стане ясно и след окончателното гласуване в пленарната зала, което трябва да стане до края на седмицата.


Бюджетната комисия отново обсъжда проектобюджета на Асен Василев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции