<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общественици...

В 5:41 сутринта: Депутатите приеха и на второ четене бюджета за 2023 година

28 Юли 2023
0 332

В 5:41 сутринта: След 21-часово заседание депутатите приеха и на второ четене бюджета за 2023 година.

В 5:41 сутринта: Депутатите приеха и на второ четене бюджета за 2023 година

Заложеният дефицит в проектобюджета на държавата, предложен от финансовото министерство, е до 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева.

Второто четене на Закона за държавния бюджет за тази година вчера започна със спорове. По предложение на председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев от ДПС обсъждането по законопроекта започна от Преходни и заключителни разпоредби. В тях се уреждат текстове, свързани с промени в данъчните закони и събирането на приходи.

Народните представители одобриха ратификация на Гаранционното споразумение между ЕИБ и ББР за заем, отпуснат към банката за развитие, за малките и средни предприятия. Той възлиза на 175 млн. евро. “За” гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и ИТН, а “Възраждане” бяха “против”.

Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души ще се изплащат само по банков път, реши още парламентът.

Промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой подкрепиха от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС. “Възраждане” и “Има такъв народ” гласуваха “против”, а от “БСП за България” се въздържаха. 

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева.

Борисов, Петков и Иванов: България ще има бюджет

В 5:41 сутринта: Депутатите приеха и на второ четене бюджета за 2023 година

Припомняме, че преди три дни, след повече от 10 часа дебати на заседание, приключило почти в полунощ, парламентарната комисия по бюджет и финанси прие законопроекта за държавния бюджет на второ четене.

Тогава обаче, поради отпадналите мерки за събираемост, Асен Василев заяви, че Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид.

Сред приетите от бюджетната комисия предложения беше заплатите в МВР да се вдигнат с 10%. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС.

Одобрено беше и увеличаване на възнагражденията за служителите в системата на Министерството на финансите – за Националната агенция за приходите и за Агенция “Митници”, считано от 1 август 2023 г. Ще бъде увеличен фонд “Работна заплата” на Министерството на отбраната.

Ден по-рано народните представители приеха на второ четене бюджета на НЗОК и ДОО за настоящата година. С държавния бюджет те оформят финансовата рамка за годината.

В 5:41 сутринта: Депутатите приеха и на второ четене бюджета за 2023 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции