<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191098" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Магазин в Пра...

Молдова смята да изгони десетки руски дипломати

26 Юли 2023
0 53

Молдова смята да изгони десетки руски дипломати. Причината са “враждебни действия”, обяви външният им министър Нику Попеску.

Забраниха проруската партия “Шор” в Молдова

Според местното молдовско издание Agora, в Кишинев ще останат само 10 руски дипломати и 15 технически сътрудници. А в момента в страната работят 70 дипломатически и технически служители. Това означава, че трябва да си тръгнат 45 души. Като Кремъл ще направи подбора кой да остане и кой не.

Отношенията между бивша съветска Молдова и Русия достигнаха ново дъно. Проевропейският президент Мая Санду иска да изведе малката страна от сферата на влияние на Русия. Затова и остро осъди нахлуването на Москва в съседна Украйна.

“Съгласихме се с необходимостта да ограничим броя на акредитираните дипломати от Русия, така че да има по-малко хора, опитващи да дестабилизират Република Молдова.” Това каза външният министър Нику Попеску на заседание на кабинета. И поясни, че руското посолство вече е информирано за решението. “Дълги години сме били обект на враждебни руски действия и политики. Много от тях са били извършвани чрез посолството”, заяви министърът.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза на седмичен брифинг, че решението на Молдова “няма да остане без отговор” . И го нарече “още една стъпка в разрушаването на двустранните отношения” между страните.

Молдова смята да изгони десетки руски дипломати
снимка: iStock

Коментирайки информацията за шпионското оборудване, Захарова заяви: “Обвинението в шпионска дейност на служители на руското посолство в Кишинев е неоснователно. Това е фантазия, която няма нищо общо с реалността”.

В коментарите си Попеску се позова на медиен репортаж на The Insider и телевизионния канал Jurnal TV за оборудване, инсталирано на покрива на руското посолство, което може да се използва за шпиониране. Според информацията 28 сателитни чинии, антени и предавателни и приемни устройства са били инсталирани на посолството. Както и на съседна жилищна сграда, използвана от дипломати и технически персонал.

В началото на месеца Нику Попеску коментира пред телевизионния канал Vocea Basarabiei, че министерството му има въпроси по повод количеството руски дипломати. Според него те “не участват в разрешаване и намаляване на проблемите в отношенията с Русия”.

Президентът Мая Санду каза месец по-рано, че при идването си на власт е искала “прагматични и основани на взаимното уважение отношения с Русия, но трябва да признаем, че никога не е имало такива, колкото и усилия да се полагаха тук, в Молдова”. Мария Захарова отвърна тогава, че “взаимно уважение няма от сегашния президент на Молдова, която има румънски паспорт. И от подобни псевдополитици, изпратени на народа на тази забележителна страна, от която отнеха дори езика”.

Молдова смята да изгони десетки руски дипломати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции