<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191136" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конституцион...

Предложението за референдум срещу “джендър идеологията” събра над 208 000 подписа (видео)

26 Юли 2023
0 291

Предложението за референдум срещу “джендър идеологията” събра над 208 000 подписа. Това стана ясно от брифинг в кулоарите на парламента.

“Възраждане” в траур: Референдумът срещу еврото не мина

Въпросът на БСП, под който се подписваха гражданите, бе: “Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?”.

Ирена Анастасова и Владимир Шейтанов, които са съпредседатели на Инициативния комитет, определиха като успех и “много голяма победа” постигнатия резултат, пише Дневник. И обявиха, че още днес ще внесат подписите в Народното събрание.

Това обаче е само първата стъпка от процедурата. Оттук нататък председателят на Народното събрание Росен Желязков трябва незабавно да изпрати подписката на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО). Тя извършва служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването ѝ.

Предложението за референдум срещу &#8220;джендър идеологията&#8221; събра над 208 000 подписа (видео)
снимка: Дневник

Ако проверката установи, че са събрани поне 200 000 валидни подписа, предложението отива за гласуване в парламента. След това той трябва да се произнесе в срок до три месеца дали да се организира допитване или не.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче изрази съмнение дали референдум с такъв въпрос ще бъде свикан, обосновавайки думите си на отхвърления референдум на “Възраждане” за запазване на българския лев.

Ако валидните подписи се окажат под 200 000, тогава процедурата ще се счита за неуспешна.

БСП заговори за организиране на референдум срещу “джендър идеологията” за първи път на партийния конгрес през февруари. Партията обяви през март, че започва да събира подписи, а самата процедура бе открита официално на 26 април. Крайният срок за събиране на нужната бройка бе 26 юли.

Предложението за референдум срещу “джендър идеологията” събра над 208 000 подписа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции