<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общественици...

Затвор за рецидивистите на пътя, отказали тест за алкохол или наркотици (видео)

27 Юли 2023
0 249

Затвор за рецидивистите на пътя, отказали тест за алкохол или наркотици. До 6 месеца затвор и глоба до 2000 лв. могат да получат шофьорите, които откажат да бъдат тествани, но в досието си имат вече регистрирани такива прояви. Така, на практика, се обявява за престъпление несъгласието да направиш полеви тест, кръвен тест или да дадеш урина. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Съдът ще може да отнеме автомобила, с който е извършено престъплението. Ако собственикът е друг, ще се заплаща паричната му стойност.

По-тежки наказания и дори затвор при отказ от тест за алкохол или дрога могат да бъдат приети още в петък. Тогава промените в Наказателния кодекс влизат на второ четене в пленарната зала.

Затвор за рецидивистите на пътя, отказали тест за алкохол или наркотици (видео)
Снимка: iStock

През ноември 2020 г. Виктор и приятелят му Тошко са пометени от студент, шофирал с превишена скорост и под въздействието на наркотици край пловдивското село Кадиево. „В нашия случай за двете деца – на 16 и 17 години, Върховният съд присъди пет години лишаване от свобода, което е ясно, че те няма да бъдат излежани докрай. Не смятаме, че за два детски живота тази присъда е нормална”, смята Силвия Вътова.

Убиецът на Милен Цветков е осъзнавал какво върши

Решението е в тежките случаи престъпленията да се разглеждат като умишлено деяние.

Засега обаче промените предвиждат само вдигане на санкциите за причиняване на смърт по непредпазливост. Предложението е лишаването от свобода да е от 3 до 20 години, вместо досегашните от 2 до 10 години. Ако водачът е употребил забранени субстанции, то минималното наказание да започва от 5 години.

Затвор за рецидивистите на пътя, отказали тест за алкохол или наркотици (видео)
Снимка: iStock

„Добавяме и нови хипотези, тъй като тези, които в момента са в закона, говорят само за алкохол и наркотици. Когато смъртта се е случила на пешеходна пътека, на червен светофар, когато се кара без книжка, когато се кара с 50 км над ограничението – тези хипотези ще бъдат добавени към тежките наказания”, уточни Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Според експерти трябва да се работи за по-тежки санкции при неспазване на закона, а не за по-тежки присъди при вече причинена катастрофа.

Затвор за рецидивистите на пътя, отказали тест за алкохол или наркотици (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции