<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=191325" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Антъни Ивано...

Отстраниха украинка от световното по фехтовка след отказ да поздрави рускиня (видео)

27 Юли 2023
0 1227

Отстраниха украинка от световното по фехтовка след отказ да поздрави рускиня. Скандал заради войната в Украйна беляза състезанието на сабя при жените на световното първенство по фехтовка в Милано и прати българската състезателка Йоана Илиева без игра на осминафинал, пише Дневник. Украинската състезателка Олга Харлан победи с 15:7 състезаващата се като неутрална рускиня Анна Смирнова. След края на двубоя рускинята подаде ръка на опонентката си. Украинката, която е олимпийска шампионка и има пет световни титли, отказа да я поздрави и протегна само сабята си напред, Смирнова пък отказа да напусне и седна на стол насред пътеката. Стоя там 50 минути, защото Харлан е отказала да я поздрави.

Украинката беше дисквалифицирана заради постъпката си, тъй като правилникът задължава състезателите да се поздравят. Смирнова обаче не зае нейното място, въпреки че от руския отбор подадоха жалба. В крайна сметка на осминафиналите продължи Илиева без игра. В следващата фаза българката срещна Анна Баща от Азербайджан, а по-късно спечели бронзов медал.

По-късно украински медии публикуваха снимки от профилите в социалните мрежи на Смирнова с руски военни.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, също сподели една от снимките на рускинята в Twitter и написа: “Както виждате, тя открито се възхищава на руската армия, която убива украинци и унищожава нашите градове. Международната федерация по фехтовка (FIE) дисквалифицира украинската състезателка заради това, че не поздрави рускиня. FIE, това трябва ли да се приема като позиция? Руските пари не миришат ли на кръв?“.

Световното по фехтовка е първото, в което украинските състезатели се състезават с руснаци и беларуси, след като в сряда Министерството на младежта и спорта на Украйна даде разрешение за това. В края на март украинските власти забраниха на спортистите да участват в състезания с представители на Русия и Беларус. Подобен бойкот обаче щеше да коства класирания на украинците на олимпийските игри в Париж.

Без Русия и Беларус на Олимпиадата

Отстраниха украинка от световното по фехтовка след отказ да поздрави рускиня (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции